Rodoljub Šabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Šabić: Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti ispod nužnog nivoa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je juče, u razgovoru sa austrijskim ambasadorom Nikolausom Luterotijem, da je na javnu raspravu stavljen Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je znatno ispod očekivanog i nužnog nivoa.

Luteroti se interesovao za stavove Šabića o uspostavljanju novog zakonodavnog okvira u oblastima ljudskih prava koja Poverenik štiti, za probleme u usvajanju novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonima o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. “Poverenik je podsetio da je nadležnima pokušao da pruži najveću moguću pomoć, posebno u pripremi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pripremivši kompletan model novog zakona, usklađen sa standardima EU i stavivši ga Vladi na raspolaganje. Nažalost, to je ostalo bez efekta, budući da nije bilo spremnosti da se pomoć prihvati pa je, umesto modela koji je dobio najširu podršku stručne javnosti, na javnu raspravu stavljen Nacrt zakona koji je daleko ispod očekivanog i nužnog nivoa”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je predmet razgovora bio i odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema instituciji Poverenika, a Luteroti je kao veoma vredno i korisno ocenio delovanje Poverenika kao nezavisne institucije i iskazao spremnost Austrije da pomogne daljem razvoju i jačanju institucije.