Rušenje u Topolskoj / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Vračarci predali peticije za “hitno obuzdavanje investitorskog urbanizma”

Predstavnici Udruženja “Topolska” i predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara predali su juče dve peticije zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

Predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević rekao je da su peticije ostavljene u pisarnici i podsetio da je Vesić prethodno dao podršku za očuvanje te gradske opštine kao autentične ambijentalne celine. “Nadamo se da će gradska vlast postupiti prema zahtevima građana i zaustaviti investitorski urbanizam, kao i da će zaštiti arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti”, kazao je Arsenijević. Antropolog Jasna Đokić iz Udruženja “Topolska” napomenula je da je ova akcija važna ne samo za Vračar, već i za ceo Beograd. “Potrebno je da se sve to pretoči u zakon kojim će biti zaštićen stari Beograd”, dodala je Đokić. Peticijama se traži hitno obuzdavanje investitorskog urbanizma stavljanjem određenih delova Vračara pod zaštitu, kao i smanjenjem maksimalne dozvoljene visine za izgradnju novih objekata. Udruženja traže i zabranu nadogradnje objekata viših od tri sprata i strože i efikasnije zakonske mere u borbi protiv divlje gradnje. Takođe, zahteva se i uvođenje stilskih kriterijuma u pogledu oblikovanja fasada, a sve u cilju očuvanja arhitektonskog nasleđa i funkcionalnosti života u ovoj najmanjoj, ali ujedno i najgušće naseljenoj beogradskoj opštini.

Pored toga, zahteva se i da Zavod za zaštitu spomenika kulture uzme učešća u oblikovanju fasade novog objekta koji se gradi na adresi Topolska 15, na mestu porušene vile iz 1927. koja je predstavljala prvi primer predratnog modernizma i za koji je građevinska dozvola izdata u trenutku sprovođenja revalorizacije ovog dela Vračara od strane Zavoda za zaštitu spomenika.