Azotara / Foto: N1 printscreen

Otvoren stečaj pančevačke Azotare

Privredni sud u Pančevu usvojio je predlog Ministarstva privrede Srbije i, zbog velikih dugova, otvorio stečajni postupak Azotare, najveće fabrike mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja u Srbiji.

Fabriku je napustila većina od 975 radnika koji su dobili otpremnine. Predsednik Samostalnog sindikata Gradiša Živanović kazao je za “Insajder” da je odluka o stečaju nelogična imajući u vidu da je država  prethodno investirala 20 miliona evra u izgradnju novog pogona, kao i da je Azotara poslovala pozitivno tokom ove godine. Kako je dogovoreno sa Ministarstvom energetike, otpremnine za oko 900 radnika isplaćene su po tri modela. Radnici su mogli da biraju da li će uzeti 200 evra po godini staža, trećinu zarade zaposlenog za godinu staža, a zaposlenima koji imaju više od 15 godina staža ponuđen je i model šest prosečnih plata u Srbiji. Najveća isplaćena otpremnina je u vrednosti 12.000 evra. „Osamdeset odsto radnika izabralo je drugi model, odnosno isplatu trećine zarade zaposlenog za godinu staža“, rekao je Živanović. Kako se podseća, predstavnici države su kao argumente za stečaj isticali da je Azotara gubitaš za koga nema rešenja. Takođe, navodili su i da pokretanje stečajnog postupka predstavlja ispunjavanje obaveza prema MMF-u. Inače, vrednost imovine fabrike je oko 108 miliona evra, dok su dugovanja, od kojih je 90 odsto prema “Srbijagasu” – koji je do stečaja bio i upravljač Azotare – dostigla iznos od oko 200 miliona evra.

Živanović ističe da je država obećala da neće „iseći fabriku“, da će tražiti novog strateškog partnera, odnosno prodaju iz stečaja. “U Ministarstvu nikad nisu govorili ko bi to mogao biti, ali navodno se radi o domaćem kapitalu“, rekao je  predsednik Samostalnog sindikata.