Migranti / Foto: FoNet/MOD

“EU planira da angažuje ‘Fronteks’ i u Srbiji”

EU namerava da u okviru svoje migracione politike značajno ojača službu za zaštitu spoljnih granica “Fronteks” i da je angažuje i na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, piše “Dojče vele (DW)”.

Kako se navodi, dok zemlje Višegradske grupe (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska), odbijaju da prihvate izbeglice, a Italija odbija pristup brodovima sa migrantima, lideri EU najmanji zajednički imenilac našli su u boljoj zaštiti spoljnih granica i efikasnijoj deportaciji odbijenih azilanata. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izneo je plan da se broj pripadnika “Fronteksa” do 2020. godine poveća sa sadašnjih 1.500 na 10.000, a DW prenosi izjavu evropskog komesara za izbeglice Dimitrisa Avramopulosa hamburškom listu “Abendblat”, da je već postignut sporazum sa Srbijom, Makedonijom i Albanijom da pripadnici “Fronteksa” pomognu njihovim graničnim policijama. Kako se navodi, u Beogradu takva informacija nije potvrđena, ali je evropski komesar za proširenje Johanes Han u julu potvrdio da se pregovara o pristupu “Fronteksa” teritoriji Srbije i Makedonije. Han je, međutim, tada dodao da je to za sada i završeno. Po novom planu, jedinice “Fronteksa” bile bi opremljene i avionima, brodovima, oružjem. U praksi bi to, kako prenose izvori DW, izgledalo tako da neka članica EU, koja očekuje pristizanje velikog broja izbeglica, zatraži pomoć “Fronteksa” koji bi onda mogao da preuzme kompletnu proceduru postupka o azilu, pri čemu konačna odluka ostaje u nadležnosti suverenih država.

A mađarski premijer Viktor Orban poručio je juče da je za Mađarsku neprihvatljivo da joj EU oduzme pravo na zaštitu sopstvenih granica. “Dobro je to što se EU, umesto migrantskih kvota, konačno posvetila zaštiti granica“, rekao je Orban u mađarskom parlamentu i kritikovao predlog nemačke kancelarke Angele Merkel o osnaživanju zajednička granične službe EU. Orban je naglasio kako „nije ispravno“ da se Mađarima oduzme pravo da štite svoje granice i „da umesto toga odgovornost preuzme Brisel“. On je najavio da će sa tim stavom službene Budimpešte tokom ove nedelje upoznati šefove EU u Salcburgu, piše “Dejli mejl”, prenoseći agenciju “Rojters”.