Foto: Pixabay.com

Mej: Ili moj sporazum ili ga neće biti

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej poručila je da će britanski poslanici morati da prihvate njen sporazum o Bregzitu sa Evropskom unijom ili ga neće biti.

Ona je u intervjuu za BBC upozorila protivnike u svojoj stranci, koji su pretili da će oboriti sporazum, da je jedina alternativa tom planu da Britanija uopšte i ne postigne dogovor. “Mislim da će parlament podržati sporazum, jer građani vide značaj sporazuma kojim ćemo zadržati dobre trgovinske odnose sa EU, ali i izvući sve benefite i šanse koje pruža Bregzit”, kazala je Mej. Na pitanje šta bi se desilo ako bi sporazum bio odbijen, odgovorila je da je sigurna da EU ne bi omogućila bolje uslove za Bregzit.

Inače, Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 29. marta, ali je za sada malo toga poznato, jer nije postignut konačan dogovor. Glavna primedba u postizanju dogovora je pitanje granica između Severne Irske i Republike Irske, odnosno uslova trgovine nakon Bregzita. A šefica MMF Kristin Lagard izjavila je da bi neuspeh u pregovorima Londona i Brisela o Bregzitu mogao da ima “skupe ekonomske posledice”. Istakla je da je “beznadežni optimista”, ali da je moguće da se Velika Britanija i EU ne dogovore. MMF je saopštio da će i s dogovorom, Bregzit naneti ekonomske troškove Velikoj Britaniji, pošto to znači više trgovinskih prepreka nego što ih danas ima.