Ustav Srbije / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Sindikat pravosuđa: Predložene izmene Ustava podstiču politički uticaj na pravosuđe

Ministarstvo pravde početkom prošle nedelje objavilo je konačnu verziju Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa za koje tvrdi da su usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije. Predstavnici struke nisu zadovoljni predloženim rešenjima, a kritikama se pridružio i Sindikat pravosuđa Srbije, koji upozorava da predloženi Nacrt ne umanjuje već podstiče politički uticaj.

Sindikat pravosuđa Srbije zabrinut je zbog upornosti Ministarstva pravde u ubeđivanju javnosti da će predložene izmene ustavnih odredbi o pravosuđu ojačati pravosudni sistem, saopštio je taj Sindikat, a prenosi list Danas.

“Ustav bi trebalo da se menja zbog postojanja političkog uticaja na pravosuđe. To znači da je uticaj prepoznat, odnosno da postoji. A da bi se taj uticaj smanjio, potrebno je odsustvo političara ili njihovo manje prisustvo u izbornom postupku nosilaca pravosudnih funkcija”, podseća Sindikat.

“Prethodna reforma sprovodila se navodno radi jačanja nezavisnosti sudstva, efikasnosti sudstva, veće dostupnosti pravde i pravne sigurnosti za sve građane. Međutim, rezultati su suprotni. Ta reforma je zatrpala pravnu sigurnost, jer građani i dalje imaju problem sa pristupom pravdi dok su nam pravno najsigurniji političari. Oni i pokreću i zastavljaju reforme pravosuđa, uz obavezne hvalospeve. Naravno, bez odgovornosti za posledice. Prethodni reformatori nisu kažnjeni a štetu su platili i osećaju građani”, navodi Sindikat pravosuđa Srbije.

“Predloženi Nacrt ustavnih amandmana ne umanjuje već podstiče politički uticaj. I umesto da Ministarstvo pravde prihvati preporuke sudija i tužilaca – predstavnika profesionalne grane vlasti za poboljšanje predloženih amandmana, ono tvrdoglavo dovodi javnost u zabludu”, ocenjuje Sindikat.

“Na pogubne posledice one nakaradne reforme najglasnije su ukazivala upravo udruženja sudija i tužilaca. I bila su u pravu! I zato im sada treba verovati”, zaključeno je u saopštenju.

Podsetimo, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da najnoviji Nacrt nije uvažio većinu zamerki Venecijanske komisije i da osim kozmetičkih, ne sadrži suštinske promene. Ona je naglasila da je jedan od najvećih problema to što nije rešen odnos tri grane vlasti, jer se “sudska vlast ne može ograničiti zakonodavnom i izvršnom vlašću, već samo zakonima”. I predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić ocenio je da najnoviji Nacrt nije uvažio većinu sugestija Venecijanske komisije i da nije saglasan sa Akcionim planom za poglavlje 23 Vlade Srbije.