Parada ponosa u Beogradu / Foto: FoNet/Marija Ðoković

“Parada ponosa” održana bez incidenata

“Parada ponosa” održana je u nedelju pod sloganom “Reci DA”. Učesnici Parade prošetali su centralnim ulicama Beograda – od Slavije do Studentskog parka, a šetnja je protekla bez incidenata.

Šetnja koja je krenula sa Trga Slavija oko 14:35, završena je posle jednog časa u žurkom u Studentskom park. Sve je proteklo bez ijednog incidenta, jer su učesnike obezbeđivale jake snage policije i Žandarmerije, uniformisane i u civilu, javio je Fonet. Agencija Beta prenela je, međutim, da je ovogodišnju Paradu ponosa obezbeđivao manji broj policajaca nego prethodnih godina.

Ovogodišnja “kuma” Prajda, novinarka Suzana Trninić, poručila je građanima Srbije da ne moraju da vole ono što ne razumeju, ali da treba da poštuju različitosti i nečije pravo na ljubav i slobodu. Proglašena je i nova kraljica Parade, Dita von Til, koja se pojavila u srpskoj narodnoj nošnji i rekla da je svojim izgledom želela da pokaže da je “ljubav tradicionalna vrednost”.

Organizatori Parade ponosa istakli su da ima pomaka u ostvarivanju prava LGBT+ zajednice, ali da su oni isuviše spori. Zatražili su veću odgovornost države za zaštitu ljudskih prava seksualnih manjina, sankcionisanje nasilja i zločina iz mržnje nad pripadnicima LGBTI populacije, usvajanje zakona o rodnom identitetu i registrovanim istopolnim zajednicama, podsticanje objektivnog medijskog izveštavanja o LGBTI zajednici, reformu sistema obrazovanja, sankcionisanje slučajeva vršnjačkog nasilja učinjenih zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtve i izbacivanje diskriminatorskih sadržaja iz udžbenika.

Na Paradi ponosa bili su premijerka Ana Brnabić, ministri Zoran Đorđević i Branko Ružić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković. U povorci su bili i ambasadori SAD Kajl Skot, Francuske Frederik Mondoloni, Norveške Arne Sane Bjornstad, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i predstavnici civilnog sektora.

Tokom šetnje, građani su sa pojedinih terasa bacali konfete, a učesnici su nosili balone i zastave duginih boja. Među posmatračima Parade, kod zgrade Beograđanka, bio je lider udrženja nestalih Srba na Kosovu Simo Spasić koji je nosio transparent “Žrtve u Metohiji optužuju Haradinaja komandanta brigade Dukađini”. Manja grupa protivnika Paradi ponosa okupila se oko 13 sati u blizini crkve Svetog Marka, ali ih je policija spečila da priđu Ulici kralja Milana kojom se kretala povorka.

Kako je izgledala skoro deceniju i po duga borba da se u Srbiji održi mirna Parada ponosa i tako skrene pažnja na probleme sa kojima se u svakodnevnom životu susreću pripadnici LGBT zajednice, možete se podsetiti u Istinomer “Amneziji”.