Bukurešt / Foto: Pixabay.com

Protest sudija u Rumuniji za odbranu nezavisnosti pravosuđa

Nekoliko desetina rumunskih sudija okupilo se u nedelju ispred Apelacionog suda u Bukureštu braneći nezavisnost pravosuđa, koje može, kako smatraju, da bude ugroženo novom reformom koju je kritikovala i Evropska unija.

“Ovde smo da kažemo parlamentu i vladi da je pravosuđe nezavisno telo i tako mora da ostane”, rekao je novinarima na skupu sudija Kristi Danilet. Pod pritiskom vlade Rumunije, predsednik Johanis u julu je odobrio otpuštanje antikorupcijske tužiteljke Laure Koveši, koja je vodila istrage o korupciji među lokalnim i nacionalnim političarima. Ona je mesecima na meti kritike socijaldemokratske vlade jer je kritikovala kontroverzne reforme pravosudnog sistema.

Evropska komisija i Savet Evrope kritikovali su tada zahtev za smenu tužiteljke ocevniši da na taj način može da bude ugrožena nezavisnost sudstva.

Podsetimo, zbog smene tužiteljke, hiljade Rumuna danima su protestovale u centru Bukurešta, zahtevajući ostavku premijera i svih ministara. Antivladinim protestima u Bukureštu 10. avgusta pridružilo se na hiljade Rumuna koji žive u inostranstvu, zahtevajući ostavku vlade Viorike Dančile i raspisivanje vanrednih izbora. Procene su bile da je u protestima učestvovalo oko 80.000 ljudi, a tridesetak ih je privedeno nakon što su se protesti oteli kontroli, pa je policija demonstrantima koji su pokušali da probiju kordon uzvratila suzavcem i šmrkovima za vodu. Procenjuje se da je tokom intervencije policije bilo povređeno najmanje 450 ljudi.

Inače, u februaru prošle godine, 150.000 demonstranata okupilo se u Bukureštu, nakon što je vlada donela uredbu koja bi mogla da oslobodi uhapšene koji su optuženi za korupciju.