Skup ispred Vlade Srbije/Foto: Istinomer, Dimitrije Bolta

Protest “Ne davimo Beograd” zbog smrti dvojice radnika

Inicijativa “Ne davimo Beograd” organizovala je sinoć ispred Vlade Srbije skup pod nazivom “Koliko vredi život u Srbiji” želeći, kako su istakli, da odaju “poštu svim poginulim radnicima u Srbiji”, kojih je, prema njihovim rečima, od početka godine – 29.

Direktan povod za protest, na kome se okupilo više desetina građana, bio je jučerašnja pogibija dvojice radnika na gradilištu “Beograda na vodi”. “Brojni su radnici preminuli na svom poslu, brojne su žrtve porodičnog nasilja ostavile u Srbiji svoje živote. Želeli smo da ovim simboličnim gestom pokažemo da nas još ima i da jačamo džepove otpora za naredne borbe koje svakako slede. Smatramo da je neprihvatljivo sve ono što smo danas čuli od svih mogućih čelnika države, to je ruganje zdravom razumu. Poneli smo sveće i cveće koje ćemo ostaviti na ulazu u zgradu Vlade, kako bismo pokazali šta mislimo o svemu ovom što se dešava”, kazao je predstavnik Inicijative “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović.

Podsetimo,dva radnika poginula su juče na gradilištu “Beograda na vodi”, kada su, kako su u MUP-u kazali za N1, pali sa 22. sprata. Nastradali radnici su bili zaposleni u firmama “Kopra” i “Stars”, a imali su 25 i 47 godina. Ovo je treća nesreća u poslednjih mesec dana na gradilištima u Beogradu, a u prethodna dva slučaja radnici su radili na crno. Na terenu se okupio veliki broj novinarskih ekipa, kojima obezbeđenje gradilišta nije dozvolilo da snime mesto događaja sa obrazloženjem da je u pitanju „privatni posed“. I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovali su zbog ove zabrane. NUNS zahteva da se najhitnije utvrdi po čijem nalogu je obezbeđenje zabranilo novinarskim ekipama da snime mesto pogibije dvojice radnika, a UNS je podsetio da je u pitanju događaj od javnog interesa i da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da niko, pa ni privatno obezbeđenje, ne sme da ograničava rad novinara i slobodu javnog informisanja.