Crnjanski i Bošković / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Crta”: “Hrabri glas” inicijativi “Ne damo niški aerodrom”

Organizacija ”Crta” juče je u Nišu, uoči današnjeg Međunarodnog dana demokratije, dodelila priznanje “Hrabri glas”, za građanski aktivizam, inicijativi “Ne damo niški aerodrom”.

“Crta”, kao ovogodišnji dobitnik međunarodne OEBS-ove nagrade “Branitelj demokratije”, dodeljivaće ovo priznanje svake godine povodom Međunarodnog dana demokratije “onima koji ne odustaju, koji se svojim hrabrim glasom bore za prava građana, koji u doba opšte apatije i nepoverenja veruju u promene i rade na tome da se one dogode”. Uručujući priznanje, direktorka “Crte” Vukosava Crnjanski naglasila je da istraživanja pokazuju da samo 13 odsto građana učestvuje u inicijativama za rešavanje problema u lokalnim zajednicama. Ipak, ukazala je i na pozitivnu činjenicu da je 2016, prvi put posle niza godina, demokratija dobila veću podršku od politike “čvrste ruke”. “Demokratija nisu samo izbori, već sve ono što se dešava u vremenu između izbora. Uoči Međunarodnog dana demokratije došli smo sa namerom u Niš, u grad koji je oduvek bio simbol građanskog aktivizma. Grad u kojem žive hrabri građani, koji su glasni kada su svi drugi tihi, koji su spremni da menjaju stvari kada su svi ostali odustali”, kazala je Crnjanski. A predstavnik Inicijative “Ne damo niški aerodrom” Miloš Bošković zahvalio je na ovom priznaju“Crti”, ali i svim organizacijama koje su deo Inicijative. “Svi su doprineli ovoj građanskoj borbi, svojim znanjem, veštinama i ekspertizom u različitim oblastima. Posebno hvala građanima Niša koji su prepoznali značaj ovakvog aktivizma i podržavali nas u našoj istrajnosti”, rekao je Bošković.

Nakon dodele priznanja usledio je razgovor o demokratiji i građanskom aktivizmu, na kojem su učestvovali novinarka “Južnih vesti” Jelena Canić Milanović, urednik portala “Jugmedia” Dragan Marinković, predstavnik Inicijative “Ne damo niški aerodrom” Miloš Bošković  i programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov. Učesnici su se složili sa stavom da je trenutni politički sistem Srbije destruktivan, da u potpunosti urušava samu državu, jer “sjedinjena politička elita odlučuje o životima svih građana Srbije”. “Potrebno je da građani postanu svesni da su oni ti koji imaju moć na svakom nivou, a njima je neophodno ohrabrenje i uverenje da su promene moguće”, zaključili su učesnici razgovora.