Milan Mojsilović / Foto: FoNet/MOD

General-major Milan Mojsilović novi načelnik Generalštaba

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije biće general-major Milan Mojsilović, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i predstavnicima vojnog vrha.

Kako je kazao, u skladu s Ustavom Srbije i posle brojnih konsultacija s ministrom odbrane i čelnim ljudima vojske, doneo je više ukaza o postavljenju, imenovanju i razrešenju. “Prihvatio sam zahtev Ljubiše Dikovića za penzionisanjem, želim da mu zahvalim na časnom odnosu prema Srbiji, časno, junački i hrabro se suprotstavljao NATO agresiji. Zahvalan sam mu na poslu koji je obavljao, radio je ozbiljno i odgovorno. Doneo sam ukaz o odlikovanju Dikovića, najvišim ordenom koji je pripadnik vojske dobio, to je orden Karađorđeve zvezde prvog stepena”, rekao je Vučić.

Podsetimo, Fond za humanitarno pravo (FHP) objavio je početkom 2012. dva dosijea kako bi ukazao da je Diković nedostojan vršenja funkcije načelnika Generalštaba VS, ističući da je njegova ratna prošlost “obeležena ratnim zločinimapočinjenim u zoni odgovornosti njegove brigade na Kosovu – u opštinama Srbica i Glogovac”. Diković je 2013. podneo tužbu protiv Fonda i njegove osnivačice Nataše Kandić zbog povrede ugleda i časti i dobio taj spor tri godine kasnije, ali Fond je uputio ustavnu žalbu na presudu Apelacionog suda. Istraživač FHP Nemanja Stjepanović izjavio je nedavno za Radio Slobodna Evropa da “ratni zločini ne zastarevaju i da u tom smislu ništa ne menja odlazak ili neodlazak generala Dikovića u penziju”. A Vojni sindikat Srbije (VSS) zatražio je  početkom godine od predsednika Vučića da pokrene postupak protiv Dikovića zbog “drskog ponašanja prema potčinjenima i mlađima”. Mesec dana kasnije predsednik VSS Novica Antić optužio je Dikovića, ali i ministra odbrane Aleksandra Vulina da zloupotrebljavaju vojsku u političke svrhe. Navodeći da ministarstva iz sistema bezbednosti “učestalo krše Ustav i zakone”, Antić je rekao da pripadnici VS “masovno” napuštaju službu, da su jedinice nedovoljno popunjene, kao i da postoji “konstantan mobing nad celokupnim sastavom VS koji počinje od Dikovića, pa ide nadole”. U februaru Ambasada SAD odbila je da izda vizu Dikoviću za putovanje u tu zemlju. Diković nije želeo da komentariše odluku, ali je negirao da je počinio ili naredio bilo koji zločin za vreme rata na Kosovu i istakao da je, naprotiv, sve učinio da do njih ne dođe.

A novi načelnik Generalštaba Milan Mojsilović (51) postavljen je u junu ove godine na mesto pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane. Pre toga, od 2013. do 2017. godine, obavljao je dužnost šefa Vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO-u u Briselu. Završio je Vojnu Akademiju, Komandno-štabnu školu i Školu nacionalne odbrane u Beogradu. Obavljao je dužnost načelnika operativnog odeljenja u Komandi operativnih snaga VS, zamenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu i komandanta Kopnene vojske. “Postavljanje Milana Mojsilovića na čelo Generalštaba VS deluje kao gest političke dobre volje ka zemljama članicama NATO-a, s obzirom na to da je Mojsilović ranije bio na čelu predsedništva misije Srbije pri NATO-u, a i kao pomoćnik ministra odbrane bio je uključen u međunarodnu vojnu saradnju i bio aktivan u kontaktima sa stranim partnerima, naročito iz zapadnih zemalja”, kazala je za Istinomer Katarina Đokić, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).