RTB Bor / Foto: FoNet

Kompanija “Ju gold” nezadovoljna odlukom Vlade o RTB Boru

Predstavnici ruske kompanije “Ju gold” (U gold), koja je bila jedan od dva ponuđača za kupovinu većinskog paketa RTB Bor, izrazili su nezadovoljstvo odlukom Vlade Srbije da se opredeli za ponudu kineske kompanije “Ziđin”.

Nezadovoljni su i, kako kažu, odnosom državnih organa Srbije prema njihovoj kompaniji. Prema saopštenju prosleđenom “FoNetu”, predstavnici “Ju golda” smatraju da je njihova ponuda “neuporedivo bolja i povoljnija za državu Srbiju, kao i da je nadležni nisu verno i na adekvatan način prezentovali javnosti u Srbiji”. “Osnovna kvalitativna razlika je što ponuda ruske kompanije ne predviđa samo zadržavanje postojećeg, već povećanje broja zaposlenih u RTB Bor i, što je važnije, znatno povećanje obima proizvodnje i realizacije, što bi budžetu države Srbije obezbedilo znatno veće finansijske prilive”, objašnjavaju iz “Ju golda” u saopštenju. Pored očuvanja radnih mesta za 4.880 radnika, nakon realizacije investicionog programa koji je predložila, ruska kompanija u saopštenju navodi da “planira otvaranje još 1.000 novih radnih mesta”. “Kineska kompanija ‘Ziđin’ u narednih šest godina predviđa proizvodnju od 120.000 do 150.000, dok ruska kompanija za isti period garantuje proizvodnju od 220.000 tona bakarnog koncentrata”, napominje “Ju gold” i tvrdi da bi godišnji promet u periodu od 2019. do 2024. iznosio 3,5 milijardi dolara i nivo poreskih dažbina u istom periodu procenjuje na više od 350 miliona dolara. Takođe, ističu da se “podrazumeva njihovo preuzimanje dugova RTB Bor, u visini od 200 miliona dolara, kao i da je njihova ponuda zasnovana na realnom, a ne na friziranom biznis planu i da za svoj investicioni program garantuju bankarskim garancijama”. U saopštenju ukazuju “da ih država još nije obavestila o kineskom biznis planu, iako je to bila obavezna po zakonu, kao i da su oni spremni da angažaju relevantne međunarodne revizore da urade realnu analizu njihove ponude, uvereni da su oni pravi pobednici na ovom tenderu”. Napominju da su o svojim stavovima, povodom prodaje RTB Bor, “obavestili nadležne organe Ruske Federacije i Republike Srbije”.

Podsetimo, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je poslednjeg dana avgusta saopštio da je kineski “Ziđin” (Zijin Mining) izabran za strateškog partnera RTB Bor. Planirano je da kompanija od 1. januara preuzme 63 odsto vlasništva po ceni od 1,460 milijardi dolara, a ugovor bi trebalo da bude potpisan ovog meseca. “Srbija dobija snažnog strateškog partnera koji će da unapredi RTB. Ja moram da kažem da smo na kraju i mi bili prijatno iznenađeni kvalitetom ponuda, pogotovo ove pobedničke”, rekao je ministar Antić.