Johanes Han / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Han: Korekcija granica može da bude deo krajnje slagalice

Komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je da bi u pregovorima Kosova i Srbije korekcija granica mogla da bude deo krajnje slagalice.

“Kada kažem da uđemo u pregovore sa otvorenim pristupom, takav dogovor sadrži mnogo, mnogo elemenata. A to može da bude deo krajnje slagalice”, rekao je Han u intervjuu makedonskoj agenciji MIA na ponovljeno pitanje da li je Evropska komisija “za ili protiv” razmene teritorija ili korekcije granice u dogovoru Beograda i Prištine. Han je prvo izbegao da odgovori na pitanje da li će EK podržati ili će biti protiv promene granica ako se Beograd i Priština dogovore o tome, rekavši da im treba omogućiti da u pregovore uđu sa otvorenim pristupom. “Trebalo bi da naš cilj bude da imamo dogovor do sredine iduće godine. Stvari neće biti bolje ako se produžava posao, jer ćemo imati novu komisiju, novog visokog predstavnika. I treba ponovo da se počinje”, rekao je Han. Naglasio je da misli da su sve uključene strane svesne koji je ulog, šta je realno i šta je moguće. “Razume se da znaju svoje međunarodne obaveze i brige, i mislim da je cela priča dobro oslikana u rečenici: ‘Svako bilateralno rešenje u regionu treba da doprinese stabilnosti, prosperitetu i da bude održivo’. Ne sme da bude na račun drugih. Naprotiv”, rekao je evrokomesar za proširenje. Prema njegovim rečima, to rešenje mora da bude nešto što će dodatno doprineti opštem cilju – da svi iz zapadnobalkanske šestorke budu u EU, pre ili kasnije. “Ceo koncept neće biti uspešan, ako članice postanu samo dve ili tri zemlje, a druge ostanu napolju. To neće doneti stabilnosti u regionu. Naprotiv”, rekao je Han.

Poredeći eventualni dogovor Beograda i Prištine sa makedonsko-grčkim dogovorom, Han je kazao da u dogovoru Atine i Skoplja svi govore o dodatku  “severna” na ime Makedonije, ali da dogovor sadrži 35 ili 40 strana i nabraja elemente u raznim oblastima. “Pretpostavljam da će se dogovor Beograda i Prištine sastojati od više od 35 stranica, zato je preoptimistično da se misli da će to biti urađeno za nekoliko sedmica”, rekao je Han, dodajući da cilj treba da bude da Srbija i Kosovo imaju dogovor do polovine 2019. godine.