Siniša Mali / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Mali: Za Srbiju nastupa zlatno doba

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da su rezultati srpske ekonomije impresivni, da će penzioneri od 1. oktobra imati nikad veće penzije i da će plate u javnom sektoru do kraja godine biti povećane.

On je za RTS kazao da su svi ekonomski pokazatelji dobri i da to daje optimizam da se ide dalje, ali da se mora raditi pametno kako bi životni standard građana bio bolji i kako bi se minimalna zarada izjednačila sa minimalnom potrošačkom korpom. Ponovio je da je stopa rasta BDP u prvih šest meseci 4,9 odsto, da je stopa nezaposlenosti 11,9 odsto, da je učešće javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto, ali da se teži da bude ispod 50 odsto. “To su ozbiljni rezultati, imamo suficit u budžetu već drugu, treću godinu za redom”, kazao je Mali i dodao da je 1,4 milijarde evra investicija u prvih šest meseci što je 15,6 odsto više nego prošle godine. “Za Srbiju nastupa zlatno doba… Stižemo i prestižemo i zemlje u okruženju. Približavamo se okvirima da prosečna plata bude 500 evra”, kazao je Mali. S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić istakao je da su preterane propagandne ocene predstavnika vlasti da Srbija zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima ulazi u zlatno doba i da prestiže zemlje u okruženju. “Istina je da Srbija ima solidne ekonomske pokazatelje, ali je daleko od toga da je rekorder u Evropi”, kazao je Arsić agenciji “Beta”. On je, komentarišući izjavu ministra Malog, kazao da će Srbija ove godine imati visoku stopu rasta BDP, jednu od najvećih u Evropi, ali da je to uglavnom posledica niske prošlogodišnje baze. “I naredne godine se očekuje visoka stopa rasta od 3,5 do četiri odsto i za sada ne postoje srednjoročni rizik da se to ne dogodi, jer je postignuta makroekonomska stabilnost, odnosno javne finansije su u dobrom stanju, inflacija je niska i stabilna, smanjuje se učešće javnog duga u BDP-u, a kamate su niske”, rekao je Arsić. Po njegovoj oceni, biće teško da se održe takvi rezultati, jer na duži rok postoji rizik za ostvarivanje visokih stopa privrednog rasta koje su neophodne da bi građani osetili poboljšanje standarda. “Da bi Srbija imala visoke stope rasta u dužem periodu potrebne su dobre institucije, odnosno efikasna državna uprava i efikasnija realizacija javnih investicija, smanjenje korupcije i sive ekonomije, bolja zaštita ugovora i svojine”, kazao je Arsić.

Podsetimo, presednik Srbije Aleksandar Vučić odavno najavljuje da će prosečna plata biti 500 evra. To je kazao i krajem jula, ističući da je prosečna plata u Srbiji u maju bila 426 evra, a da će se do kraja godine “približiti iznosu od 500 evra”. On je još početkom 2016. tvrdio da će plate za dve godine, dakle do kraja 2017, biti 500 evra, da bi tu projekciju smanjio na 440 evra. Potom, u novembru prošle godine, izjavio je da će tih 440 evra biti prosečna plata u martu 2018, a da će do kraja 2018. prosečna plata biti 500 evra.