Hajko Mas / Foto: FoNet/AP

Mas podržava pouzdanu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan

Nemački ministar spoljnih polova Hajko Mas izjavio je da je važno da Evropska unija ostane dosledna i pouzdana i da zemljama Zapadnog Balkana ponudi istinsku evropsku perspektivu pošto će se u suprotnom okrenuti drugim zemljama, koje su za to spremne, a koje ne dele vrednosti EU.

On je u govoru u nemačkom parlamentu, koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova, ocenio da je važno da jedan od najviših prioriteta, ne samo u spoljnoj, već i u evropskoj politici, bude izgradnja snažne i suverene Evrope. “Odgovor na ‘Amerika na prvom mestu’, ‘Rusija prva’ ili ‘Kina prva’ nije ‘Evropa na prvom mestu’ nego ‘ujedinjena Evropa”, rekao je Mas na sednici posvećenoj budžetu. Istakao je da je u evropskoj spoljnoj politici aktuelno pitanje kako će se stvari dalje razvijati na Zapadnom Balkanu i da se slaže sa tim da države regiona treba da stvore preduslove za evropsku perspektivu i pristupne pregovore. “Podjednako je, međutim, važno da mi tim zemljama ponudimo evropsku perspektivu, i to pouzdanu, pošto će se u suprotnom okrenuti drugim zemljama koje su već spremne, poput Kine, i koje ne dele vrednosti koje imamo mi i EU”, rekao je Mas. Podsetivši da je pre 28 godina u Moskvi potpisan sporazum dva-plus-četiri koji je bio preduslov za ujedinjenje Nemačke, Mas je kazao da su tada mnogi sanjali o eri bez ratova i istinski ujedinjenim narodima. “Nažalost, dogodilo se drugačije. To danas znamo. Svi znamo spoljnopolitičke teme: Nesigurnost u transatlantskim odnosima, interesima vođena ekspanzija Kine, aneksija Krima suprotno međunarodnom pravu, krize koje okružuju Evropu, Sirija, Jemen, Iran, Gaza, pa i pukotine, a ne smeju se potceniti, unutar EU”, rekao je Mas. Prema njegovim rečima, ne sme se dozvoliti da nacionalisti i populisti u Nemačkoj i Evropi proglašavaju EU za pretnju, već je potrebno, možda i više nego u pošlosti, pokazati da je upravo ona preduslov za rešavanje problema.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za “Rojters” izjavio je da bi postizanje sporazuma Beograda i Prištine trebalo da podrazumeva i jasne garancije za ulazak Srbije u EU, što, kako je kazao, mnogi evropski lideri u trenutku kada slede izbori za Evropski parlament, ne bi voleli da čuju. “Ukoliko bismo mi postigli sporazum, Beograd i Priština, nedvosmisleno je da bi Srbija morala da dobije jasne garancije za ulazak u EU 2025”, precizirao je Vučić.