Kadri Veselji / Foto: FoNet/EULEX

Veselji: Usvojićemo platformu kojom ćemo se suočiti sa Srbijom

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je juče da nove sednice kosovskog parlamenta neće biti pre 13. septembra i da su poslanici na dobrom putu da obezbede konsenzus oko platforme za dijalog sa Srbijom.

“Imali smo sednicu Predsedništva, na dobrom smo putu, bez obzira kakve ćete izjave čuti. Obezbedićemo nacionalni konsenzus, usvojićemo platformu kojom ćemo se suočiti sa Srbijom”, rekao je Veselji posle sednice. On je dodao da bi stranke trebalo da se takmiče političkim i ekonomskim programima i da ta borba ne bi trebalo da uključuje državu. “Rečnik napada na stranke za navodno antinacionalno delovanje je neprihvatljiv, jer to nije ono na čemu možeš dobiti podršku i srušiti vlast”, kazao je Veselji. Inače, vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj je juče trebalo da bude doneta rezolucija kojom se zabranjuje da deo pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu bude razmena teritorija i izmena granice Kosova ni ovog puta nije počela zbog nedostatka kvoruma. Rezolucija ima za cilj da predsedniku Kosova Hašimu Tačiju onemogući da u finalnom delu pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine predloži i razmenu teritorija, odnosno redefinisanje granica.

A Veselji je juče izjavio i da je moguće da ne bude dozvoljeno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić uđe na Kosovo. “Ako odlučimo da ne dođe, Vučić neće ući na Kosovo”, kazao je Veselji, preneo je “KoSSev”, pozivajući se na “Kohu”. Veselji je rekao da ne zna da li će Vučić doći na Kosovo, da su dali dozvolu, ali da “sa destruktivnošću stabilnosti na Kosovu” to može biti dovedeno u pitanje. On je kazao da nije poznato da li će Vučić ići na Gazivodsko jezero i da nema razloga da ide tamo. Veseljijeva izjava izazvala je burne reakcije zvaničnika u Beogradu. “Razumeli smo pretnje koje je Kadri Veselji uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i, ukoliko mu se bilo šta dogodi na Kosovu i Metohiji, znaćemo ko je odgovoran”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je “privremenim vlastima u Prištini da ni ne razmišljaju o tome da pokušaju da primene silu na predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, Aleksandru Vučiću, jer bi to naišlo na jasan odgovor”.