Vladimir Putin / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Britanska vlada optužila Putina za trovanje Skripalja

Britanski državni sekretar za bezbednost Ben Volas optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je “u krajnjoj instanci” on odgovoran za napad nervnim agensom novičokom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u martu na teritoriji Engleske.

“U krajnjoj instanci on je odgovoran, to je šef države”, rekao je Volas za BBC. Inače, London je u sredu optužio rusku vojnu obaveštajnu službu GRU da je sprovela operaciju tog trovanja, a tužilaštvo je podiglo optužnice protiv dvojice državljana Rusije, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova. Premijerka Tereza Mej rekla je u obraćanju poslanicima da je britanska obaveštajna služba zaključila da Petrov i Boširov rade za GRU. SAD, Francuska, Nemačka i Kanada slažu se sa Velikom Britanijom da je ruska vlada “gotovo sigurno” odobrila trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. A ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je sinoć da britanski izveštaj predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN o slučaju trovanja ne nudi ništa novo, prenela je agencija TASS. “Nadali smo se da ćemo čuti nešto konkretno, nešto što bi rasvetlilo taj incident. Nažalost, naša očekivanja nisu ispunjena. Čuli smo istu gomilu laži”, rekao je Nebenzja. On je kazao da nije slučajno što je sednica zakazana sada povezujući je sa situacijom u Idlibu u Siriji. “Incident 4. marta postao je zgodan izgovor za stvaranje antiratne histerije pre početka hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi. Može se reći da je izjava britanske premijerke deo pripreme nove političke sezone, situacije u Idlibu o kojoj se trenutno raspravlja i predstojećeg hemijskog napada koji se tamo priprema, kako smo upozorili nekoliko puta”, dodao je ruski ambasador.

Prethodno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su optužbe Tereze Mej “neprihvatljive” i da “niko u ruskom rukovodstvu” nema ništa s trovanjem Skripalja, preneo je AP. On je naveo da Rusija “nema nijedan razlog” da istražuje dva pojedinca koja je London optužio, jer Velika Britanija nije tražila od Moskve pravnu pomoć u tom slučaju. “Rekli smo više nego jednom i možemo zvanično da potvrdimo da Rusija nema nikakave veze s događajima u Solsberiju”, ponovio je Peskov, dodajući da je Rusija spremna da proveri informacije o dvojici osumnjičenih kada dobije službeni zahtev iz Velike Britanije.