Protest vojnih penzionera, jun 2018 / Foto: FoNet, A. Levajković

Vojni penzioneri: Kako će se usklađivati penzije?

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije upitalo je, povodom odluke Vlade Srbije da ukine Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kako će se penzije usklađivati u narednom periodu i kako će država regulisati povraćaj neisplaćenih delova penzije sa zakonskom kamatom.

Udruženje je u saopštenju upitalo i kada će Ustavni sud izvršiti ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija na osnovu akta o pokretanju postupka, koji je, kako se navodi, u skladu sa Ustavom potpisalo 27 poslanika Skupštine Srbije.

Inače, Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim će takozvani Zakon o smanjenu penzija biti ukinut najkasnije 30. septembra. Kako je rečeno, oktobarske penzije biće isplaćene bez umanjenja. “Novim zakonom biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije”, piše u saopštenju Vlade Srbije.