Mihajlović i Pinter / Foto: FoNet/MGSI

Mihajlović: Napreduje projekat brze pruge

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je juče sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o saradnji u oblasti infrastrukture i saobraćaja, uključujući izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta.

“Srbija je počela radove na dve deonice i potpisala komercijalni ugovor za treću deonicu i želimo da vidimo da projekat napreduje i sa mađarske strane”, rekla je Mihajlović, podsećajući da se radi o zajedničkom kinesko-mađarsko-srpskom projektu. Pinter je informisao Mihajlović o aktivnostima koje se preduzimaju na realizaciji projekta gradnje brze pruge na teritoriji Mađarske, gde se očekuje da do kraja godine počnu radovi na rekonstrukciji.

Podsetimo, nakon što je u decembru 2014. Srbija sa Kinom i Mađarskom potpisala Memorandum o razumevanju o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, priču o tom projektu prati mnogo neispunjenih obećanja o početku radova i rokovima za završetak, o čemu je Istinomer pisao u više navrata. Sama ministarka Mihajlović je u septembru 2014. izjavila da očekuje da radovi počnu do septembra 2015, da bi u januaru 2015. kazala da će radovi početi do kraja 2015. i trajati dve godine. Međutim, radovi na modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove počeli su, kako je saopštila Vlada Srbije, krajem novembra 2017. godine. Ukupna vrednost radova u Srbiji je, kako je naglašeno, oko dve milijarde dolara. Ističe se da će na delu pruge Beograd Centar-Stara Pazova biti kompletno rekonstruisana i modernizovana infrastruktura kako bi vozovi od Beograda do Batajnice mogli da idu brzinom do 120 kilomatera na sat, a od Batajnice do Stare Pazove i do 200 kilometara na sat.