Marko Ðurić, direktor Kancelarije za KiM/Foto: FoNet, N. Ðorđević

“Dokumenta švajcarskih fudbalera tabloidima dao neko iz Kancelarije za KiM”

Službenik Ministarstva unutrašnjih poslova prikupljao je lične podatke dvojice švajcarskih fudbalskih reprezentativaca albanskog porekla na zahtev Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, a ti dokumenti su se u toku Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji pojavili u brojnim srpskim tabloidima, piše “Insajder”.

Kako se ističe, informacija da su dokumenta prikupljana na zahtev Kancelarije za KiM navodi se u izjašnjenju koje je MUP, tek nakon dve urgencije i jednog upozorenja, dostavio povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću. Poverenik u odgovorima “Insajderu” navodi da ovo izjašnjenje MUP-a upućuje na to da lične dokumente fudbalera tabloidima nije neovlašćeno dao neko iz policije, već neko iz Kancelarije za KiM. Šabić dodaje i da će sve činjenice morati da utvrdi nadležno tužilaštvo, jer je reč o krivičnom delu. Kako se podseća, reprezentacija Srbije je igrala protiv Švajcarske, a tabloidi u Srbiji su danima pre i posle utakmice, neretko pejorativno, pisali o brojnim detaljima u vezi s fudbalerima albanskog porekla koji igraju za Švajcarsku. S naznakom „ekskluzivno“ objavljivali su čak i kopije izvoda iz matičnih knjiga i izvoda o državljanstvima dvojice fudbalera, na kojima se vidi da oni, pored švajcarskog, imaju i državljanstvo Srbije. Sredinom avgusta poverenik Šabić pokrenuo je postupak nadzora, pa se nakon toga i sam našao na meti istih tabloida. U Kancelariji Poverenika navode da je u ovom postupku MUP-u upućeno Upozorenje, ali i podneta krivična prijava.

“Insajder” je podsetio da ovo nije prvi put da u javnost iz državnih institucija dospevaju lični podaci građana. Jedan od primera je slučaj sa kraja 2015. kada su u pojedinim medijima objavljeni podaci iz zdravstvenog kartona nekadašnjeg direktora “Kurira” Aleksandra Kornica iz psihijatrijske ustanove Laza Lazarević, u toku svojevrsnog “rata” dva tabloida. Kako je tužilaštvo utvrdilo, ove podatke medijima je dostavilo službeno lice iz MUP-a, ali do danas nije otkriveno o kome je reč.