Foto: Pixabay.com

Društvo sudija: Sudija u rijalitiju šteti ugledu pravosuđa

Društvo sudija Srbije izrazilo je zabrinutost zbog najave da će sudija u penziji Snežana Ilić učestvovati u rijaliti programu i ocenilo da bi učešće u takvom televizijskom formatu moglo da šteti ugledu pravosuđa i naruši ugled svih zaposlenih.

Društvo sudija je navelo da nekadašnja sutkinja Prvog osnovnog suda u Beogradu više ne može da predstavlja zaposlene u pravosuđu, s obzirom na to da je završila radni vek, ali da dostojnost neophodna za obavljanje sudijske funkcije podrazumeva i određene moralne osobine koje sudija treba da poseduje. “Između ostalog, moralne osobine čine poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumeva čuvanje ugleda sudije i suda u službi i izvan nje i svest o društvenoj odgovornosti”, navodi se u saopštenju. Društvo sudija pozvalo je i Visoki savet sudstva da reaguje tim povodom i apelovalo na bivšu koleginicu da preispita svoju odluku o učešću u takvoj televizijskoj emisiji. Inače, sudija Ilić 2009. godine nije prošla reizbor za sudijsku finkciju, jer je njen rad ocenjen kao loš zbog velikog broja ukinutih presuda. U vreme Slobodana Miloševića bila je pomoćnica ministra pravde Dragoljuba Jankovića zadužena za prekršaje u vreme kada su po zakonu o prekršajima osuđivani nezavisni mediji i hapšeni pripadnici “Otpora”.

Kako je najavljeno, sudija Ilić, koja je 39 godina radila u sudnici, ulazi u rijaliti šou “Zadruga 2” televizije “Pink”. “Nismo dugo vodili pregovore o ulasku. Pametni ljudi se brzo dogovore. O ciframa ne mogu da govorim, to je poslovna tajna. Zadovoljna sam ponudom, zato sam i prihvatila. To je bila moja želja da pokušam nešto drugačije u životu”, rekla je za “Blic” Snežana Ilić, koja je od pre tri meseca u penziji.