Federika Mogerini / Foto: FoNet/EU

Mogerini: Sporazum Vučića i Tačija do 2019. godine

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i odbrambenu politiku Federika Mogerini najavila je mogućnost da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa do naredne godine, preneo je Radio Slobodna Evropa.

”Mislim da postoji stvarna šansa da predsednici Vučić i Tači mogu postići sporazum koji se odnosi na sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine”, rekla je Mogerini na konferenciji ambasadora EU. ”Sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa između dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može pomoći u stabilizaciji čitavog regiona”, ocenila je Mogerini. Prema njenim rečima, naredna godina je ključna, jer se obeležava 20 godina od rata na Kosovu.”Dopustite da se poigram datumima, jer se iduće godine navršava 20 godina od rata na Kosovu: verujem da je vreme da se konačno okonča taj sukob. Dakle, verujem da moramo učiniti sve što možemo zajedno sa partnerima u Evropi, regionu i na međunarodnoj sceni, počev od Saveta bezbednosti UN, da podržimo pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice”, rekla je Mogerini.

Kazala je da EU mora da “nastavi rad na Balkanu i sa Balkanom, sa odlučnošću, istrajnošću i tvrdoglavošću”, dodajući da je “prošla godina bila neverovatno intenzivna”, a da će “naredni meseci biti još više odlučujući”. Pomenula je postizanje istorijskog sporazuma između Makedonije i Grčke kojim je rešen višegodišnji spor oko imena i odblokran evropski put Skoplja, kao i mogućnost otvaranja pristupnih pregovora EU sa Tiranom. “Na Balkanu je danas vrlo jasno da je EU referentna tačka”, istakla je Mogerini i dodala da je prisustvo EU u regionu neophodno kako bi se sprečio uticaj ostalih faktora. “Uvek kada smo mi prisutni u regionu, za druge nema mesta”, poručila je visoka predstavnica EU.