Foto: Pixabay.com

Novinarska udruženja pisala međunarodnim organizacijama zbog Južnih vesti

Nezavisno udruženje novinara Srbije, zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Vojvodine, Asocijacijom lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres”, Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija i Asocijacijom onlajn medija, uputilo je pismo Evropskoj federaciji novinara, Evropskoj komisiji i Delegaciji EU u Republici Srbiji, Misiji OEBS, Savetu Evrope, brojnim drugim međunarodnim organizacijama i stranim ambasadama. 

U pismu se skreće pažnja na zlupotrebu zakona Poreske uprave Srbije u slučaju niškog portala Južne vesti,
na nastavak govora mržnje i neprihvatljivog ponašanje prema novinarima zvaničnika i državnih službenika, kao i na utišavanje kritičkih medija.

Udruženja podsećaju da su poreski inspektori u slučaju Južnih vesti preduzeli aktivnosti daleko izvan
svog mandata te da su, iako nisu pronađene nepravilnosti izdali nalog da Južne vesti plate skoro milion dinara na osnovu propisa koji se ne primenjuje na privatne medije.

Dodaje se i da reakcija srpske premijerke Brnabić nije bila u duhu puno hvaljene najave da postoji politička volja za rešavanje problema u medijskom sektoru.

“Ona je pohvalila efikasnost Poreske uprave i nije komentarisala pokretanje prinudne naplate koja bi mogla da zatvori medij pre konačne odluke suda, niti skandaloznog ponašanja poreskih inspektora. Brnabić se nije osvrnula ni na činjenicu da su najveći poreski dužnici u privatnim medijima, poput Pink international company, čiji je dug u 2014. godini iznosio skoro 10,5 miliona evra, nisu podvrgnute poreskim inspekcijama niti prinudnoj naplati. Naprotiv, država ih podržava  sa nezakonitim kreditima”, piše u pismu.

Takođe, konstatuje se da, uprkos javnom obećanju Vlade Srbije da će uložiti napor da reši probleme u medijskoj sferi, do sada nisu primećeni opipljivi rezultati.

Naprotiv, zaključuje se u pismu, govor mržnje i neprihvatljivo ponašanje prema novinarima i medijima, čak i
državnih službenika, se nastavlja, a analiza baze podataka o napadima i pritiscima NUNS, pokazuje da je u 2018. godini do sada bilo 34 incidenata, 18 od predstavnika države.

U pismu se od brojnih međunarodnih institucija traži da iskoriste svoj autoritet i moć i izvrše pritisak na srpsku vladu da zaustavi neopravdane poreske inspekcije i druge oblike administrativnog uznemiravanja Južnih vesti i drugih medija, njihovih klijenata i članova porodice i da spreče primenu propisa namenjenog javnom sektora na privatni.

“Pozivamo vas da osudite tekuće, sistematsko utišavanje kritičnih medija u Srbiji i pozovite srpske vlasti da poštuju međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode izražavanja – a da primer za to daju najviši i državni zvaničnici. Srbija mora početi da se pridržava principa slobodnih medija i demokratije koja će omoguciti novinarima da javljaju u javnom interesu, bez straha od gubitka posla ili, na kraju, života“ kaže se u pismu novinarskih i medijskih udruženja, a prenosi FoNet.