Foto: FoNet/Nenad Đorđević

NBS podigla procenu rasta BDP na četiri odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) u Srbiji raste 11 uzastopnih tromesečja i u ovoj godini će, prema projekcijama Narodne banke Srbije (NBS), imati rast od četiri odsto, što je za pola procenta više od projektovanog u maju, izjavila je u sredu guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. 

Na predstavljanju izveštaja o radu u proteklih šest godina, koliko je na toj funkciji, Tabaković je rekla da će učešće investicija u BDP u ovoj godini preći 22 odsto, što je “dokaz odgovorne ekonomske politike koja se vodi”, a očekuju se direktne strane investicije od 2,6 milijarde evra.

Ona je naglasila da su projekcije NBS o privrednom rastu stroge, jer je poznata konzervativnost te institucije i da “postoje rizici” da rast BDP bude i veći od četiri odsto u ovoj godini, ali da ne želi da u ovom trenutku izlazi u  javnost.

Prema njenim rečima inflacija u Srbiji je u julu bila 2,2 odsto, što je na nivou one u evropskim zemljama, da je u proteklih šest godina dinar je prema evru ojačao za 0,5 odsto a da su neto devizne rezerve u poslednje dve godine povećane za 1,1 milijardu evra, tako da su krajem jula bile 9,5 milijardi evra, “što je najviši nivo od 2000. i četiri milijarde više nego krajem jula 2012.”, navela je ona.

Kao važan rezultat otkako je guverner, ona je navela smanjenje nasleđenih problematičnih kredita, koji je za tri godine snižen za više od 60 odsto i njihovo učešće u ukupnim kreditima je smanjeno za 14,6 odsto – sa 22,4 odsto u julu 2015. na 7,8 odsto u junu ove godine.

Na konferenciji je rečeno da je, uprkos znatnim otpisima problematičnih kredita, rast ukupnih kredita ubrzan od početka godine i u junu je bio 7,6 odsto, da je učešće problematičnih kredita od 7,8 odsto u ukupnim kreditima najniži nivo od juna, kada je taj pokazatelj kvaliteta aktive banaka uveden, kao i da će, prema projekcijama NBS inflacija do kraja 2019. godine biti ispod centralne vrednosti zacrtanog
cilja od tri plus minus 1,5 odsto, “s tim da će mu se privremeno priibližiti u prvim mesecima naredne godine”.