Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu / Foto: Slobodan Georgijev, Screenshot

Nepoznato poreklo novca kojim je izgrađen objekat na Pančićevom vrhu

Kako je objavio Insajder,  Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da je nepoznato poreklo novca kojim je izgrađen objekat na Pančićevom vrhu.

“Na bankovnim računima investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković, u poslednje tri godine, nisu postojala sredstva kojima je mogla da finansira izgradnju objekta od preko 1.000 kvadrata na vrhu Kopaonika”, piše Insajder, i dodaje da je zbog toga što je poreklo novca kojim je izgrađen ovaj nelegalni objekat nepoznato,  Uprava  za sprečavanje pranja novca je podatke prosledila Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

U ovim dokumentima prosleđenim tužilaštvu, piše Insajder, Uprava za sprečavanje pranja novca navodi da je analizirala promet po računima Snežane Mitković u periodu od 2015. pa do sredine 2018. godine i konstatuje da “tokom kontrolisanog perioda nisu uočena novčana sredstva kojima bi mogla biti finansirana izgradnja objekta na Kopaoniku”.

Podsetimo, kafana na vrhu Kopaonika trebalo je da bude srušena 7. avgusta, međutim, do njega nije došlo jer Ministarstvo građevine nije želelo da ruši objekat bez pomoći policije. Sa druge strane, kako su za BIRN rekli u policiji, Ministarstvo je dostavilo zahtev policiji za pružanje policijske pomoći prilikom sprovođenja izvršenja rešenja građevinske inspekcije o uklanjanju objekta na Kopaoniku, uz koji nije priložen odgovarajući dokaz da je organ nadležan za izvršenje pokušao izvršenje bez pružanja policijske pomoći.

Nakon toga, ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila je da ministarstvo neće izaći da ruši nijedan nelegalan objekat bez pomoći i podrške policije, jer to ni do sada nisu radili.

Kako je pisao BIRN, izgradnja ovog nelegalnog objekta unutar Nacionalnog parka počela je u leto 2017, podignuti objekat daleko prevazilazi odobrene gabarite, a Republička građevinska inspekcija je izašla na teren tek u novembru 2017. i to nakon što je BIRN uputio pitanja o nelegalnoj gradnji Ministarstvu građevinarstva.

Tada je Ministarstvo građevine, preko svoje inspekcijske službe, naložilo misterioznoj vlasnici Snežani Mitković da poruši objekat i vrati teren u prvobitno stanje, što se do danas nije dogodilo.

U međuvremenu je i Osnovno javno tužilaštvu u Brusu je o ovom slučaju pokrenulo predistražni postupak po krivičnoj prijavi podnetoj 9. maja ove godine, a investitorka Snežana Mitković bi trebalo da bude saslušana 28. avgusta u svojstvu osumnjičene.