Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Vučić: Merkel je obavila razgraničenje

Na konferenciji za medije nakon obilaska Vojnotehničkog instituta predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poruka Angele Merkel o tome da “nema menjanja granica na Balkanu” znači da je “razgraničenje završeno” i da “imamo celovito i nezavisno Kosovo”. Ono što je rekla Angela Merkel, da je protiv razgraničenja… Pa ona nas je već razgraničila, ali tako što je celo Kosovo odvojeno od Srbije, da je celo Kosovo nezavisna država… Svi oni (Angela Merkel, zapadne države) smatraju da je Kosovo celovito, nedeljivo, suvereno i da pripada Albancima, iz njihovog ugla je to završena stvar”, preneo je N1.

Vučić je rekao i da će nastaviti da se zalaže za razgraničenje na Kosovu na predstojećem sastanku sa Hašimom Tačijem u septembru u Briselu i dodao da je sada jedino izvesno da konačno rešenje za Kosovo neće biti postignuto brzo, te da će dolazak do rešenja trajati “mnogo, mnogo duže nego što su neki planirali”  i da se do njega neće doći za 2-3 meseca.

Sa druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači je u razmaku od nekoliko sati dao potpuno suprotne izjave. Najpre je na Tviteru napisao da “pozdravlja izjavu kancelarke Merkel o tome da nema promena granica na Zapadnom Balkanu”, a potom je izjavio da je “sada pravi trenutak za novo iscrtavanje granica između Kosova i Srbije, čime bi delovi Srbije s većinskim albanskim stanovništvom ušli u sastav Kosova”, kao i da će taj plan predstaviti Vučiću u Briselu u septembru. Prethodno je na Fejsbuku zahvalio svim liderima i građanima Preševske doline koji podržavaju ostvarivanje ciljeva za ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom, a u okviru korekcije granica između Kosova i Srbije i pozvao političke lidere na Kosovu da se ujedine oko ovog zajedničkog cilja.

A Evropska komisija je ponovo pozvala Beograd i Prištinu da treba da “definišu trajno rešenje koje bi bilo održivo i realistično uz poštovanje međunarodnog prava”.

“Dijalog uz posredovanje EU ima za cilj da podstakne trajnu saradnju dve strane, da im pomogne da ostvare napredak na putu ka Evropi i unaprede živote građana. Trajno rešnje znači moguće, održivo i realistično rešenje u skladu s međunarodnim pravom. Strane treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti”, navela je portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Federike Mogerini Maja Kocijančič.