Foto: FoNet/Kancelarija predsednika Srbije za saradnju sa medijima

Merkel: Nema menjanja granica na Balkanu

“Nema menjanja granica na Balkanu” rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem i naglasila da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i podršku Nemačke. 

“Granice i teritorijalni integritet svih zemalja Zapadnog Balkana su utvrđene i nedodirljive. To treba stalno i iznova ponavljati zato što postoje neke tendencije da se razgovara o granicama, a to ne može da se radi, “, rekla je Merkel.

B92 je podsetio da se menjanju granica krajem juna usprotivio nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt:

“Niko ne bi mogao da me mi da ubedljiv odgovor na pitanje kakve probleme bi podela rešila. Da li bi ona donela bilo kakvo poboljšanje kosovskim Srbima koji žive u južnom delu reke Ibar. Da li bi poboljšala situaciju istorijskih i religioznih centara kao što su srpski pravoslavni manastiri? Da li bi možda poboljšala predstavljanje srpske zajednice unutar kosovskog društva? Ne”, rekao je Helt.

A ministar spoljni poslova Ivica Dačić je nešto ranije u ponedeljak izjavio da je “razgraničenje sa Kosovom samo ideja” i najavio da će se o konkretnijim predlozima i o tome šta znači kompromisno rešenje razgovarati u septembru.

“Od septembra bi trebalo da se razgovara o konkretnijim stvarima, o tome šta neko smatra kompromisom. Te ideje za koje se čulo, ne znači da će biti prihvaćene”, kazao je Dačić novinarima u Beogradu, u spomen sobi “Kosmetske žrtve”, na obeležavanju 15 godina od stradanja srpske dece na reci Bistrici kod Goraždevca.

On je kazao da se pominju konkretniji razgovori u septembru jer tada počinje zasedanje Generalne skupštine UN, a EU se žuri zbog isteka njihovog mandata jer su sledeće godine evropski izbori.