Milorad Dodik / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Republika Srpska odbacila sopstveni izveštaj o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila Izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine, i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dve nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu, piše N1.  

Izveštaj Komisije je odbačen nakon obraćanja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Skupštini RS na vanrednoj sednici održanoj u utorak.

Dodik je rekao da je genocid u Srebrenici, gde snage bosanskih Srba 1995. godine ubile oko 7.800 Bošnjaka, bila “dogovorena tragedija čiji je cilj bila satanizacija Srba”. On je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid  i dodao da je neposredan povod za sazivanje posebne sednice Skupštine bilo uručivanje spiska sa 22.000 imena koji je predstavnica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić dala nemačkom državnom istražiocu tužiocu Klausu Zornu. Reč je o spisku iz Izveštaja Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici 1995. godine po nalogu Vlade RS, na kojem se nalaze svi pripadnici Vojske RS u regionu oko Srebrenice.

Predsednik RS je izjavio i da “za zločine nad Srbima u i oko Srebrenice niko nije odgovarao” i da se “istorija o srpskim stradanjima ponovila i u periodu od 1992. do 1995”. Dodao je da se pod uticajem dela međunarodne zajednice “istina selektivno pojavljuje”, potencirajući žrtve jednog naroda uz negiranje i umanjivanje žrtava iz srpskog naroda.

Sa druge strane, misija OEBS u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija visokog predstavnika najoštrije su osudile “cinično korišćenje Izveštaja Komisije” u političke svrhe u predizbornom periodu, preneo je portal Klix.ba.

“Politizacija Izveštaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja pretnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost”, piše u zajedničkom saopštenju.

Misija OEBS u BiH, Ambasada SAD i Kancelarija visokog predstavnika ocenili su da je Izveštaj pomogao zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu napred i teže pomirenju i miru, kao i da su mnogi od rezultata Izveštaja verifikovani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inostranih sudova.

“Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena u dva međunarodna suda. Činjenice se neće promeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše istorija”, ističe se u saopštenju. “Da budemo jasni, niko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući srpski narod”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju Misije OEBS, Ambasade SAD i Kancelarije
visokog predstavnika za BiH.