Foto: Pixabay.com

Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi

Univerzitet u Beogradu pao je Šangajskoj listi 500 svetskih univerziteta – dok se prošle godine nalazio između 201. i 300. mesta, sada je između 301. i 400. mesta, prenosi FoNet. 

Prema rečima prof. dr Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta,  pretprošle godine Beograd je bio 298, prošle 284. a ove je na 302. mestu na Šangajskoj listi. Uprkos padu, Univerzitet u Beogradu je i dalje najbolje razvrstani među univerzitetima jugoistočne Evrope: tri iz Grčke i po jedan iz Turske i Slovenije su iza njega.

Prema rečima Nikolića, Univerzitet u Novom Sadu zauzeo je 912. mesto, bolje je plasiran u odnosu na Univerzitet u Sofiji, a u tri naučne oblasti rangiran je u prvih 500: nauka i tehnologija hrane (128. mesto), veterinarske nauke (286) i hemijsko inženjerstvo (412. mesto u svetu).

“Univerzitet u Beogradu bio je lane razvrstan u 18 istraživačkih oblasti, a ove godine u 27 oblasti, što je
uglavnom uslovljeno proširenjem lista po područjima u kojima se rangiraju univerziteti i promenama načina bodovanja u nekim oblastima društvenih nauka u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Nikolić za Galaksiju, prenosi FoNet.

“On se nalazi blizu sopstvenih maksimuma pozicioniranja kao univerzitet, a u narednim godinama treba očekivati blago povećanje broja oblasti u kojima je rangiran među 500 najboljih jer je očekivano proširenje Šangajske liste“, rekao je Nikolić i dodao da su u 2018. godini najviše odskočile nauka i tehnologija hrane (43. mesto), rudarsko i mineralne sirovine (79), metalurgija (144) i hemijsko inženjerstvo (150. mesto u svetu).

Beogradski univerzitet prvi put uvršten na Šangajsku listu 15. avgusta 2012. godine.