Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

BIRN: Kupac Telenora verovatno kupuje i United Group

PPF Grupa, koja je nedavno preuzela kompaniju Telenor, najozbiljniji je potencijalni kupac United Group, u okviru koje su SBB i regionalna televizija N1, piše BIRN
Prema BIRN-ovim izvorima koji su upoznati sa pregovorima, “ove nedelje će biti obavljena serija sastanaka sa potencijalnim kupcima”, a potpisivanje ugovora moglo bi da da se očekuje u septembru. Osim PFF Grupe, multinacionalne kompanije koja je u vlasništvu češkog biznismena i milionera Petra Kelera, među zainteresovanim kupcima United Group nalaze se privatni akcionarski fondovi Cinven i BC Partners, prenosi BIRN pisanje agencije Rojters.

Većinski vlasnik United Groupa od 2014. je investiciona firma KKR, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je koinvestitor. United Group posluje u šest balkanskih zemalja pružajući medijske, mobilne i kablovske usluge, a u Srbiji u okviru United Group posluju kablovski operateri SBB i IKOM, Sport Klub, Total TV, kao i televizija N1 i produkcija GRAND.

Prema izvorima BIRN-a, vrednost ove transakcije mogla bi da dostigne tri milijarde evra.

PPF grupa kupila je operacije Telenora u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj u martu 2018. godine za ukupno 2,8 milijardi evra. Prethodno je Telenor 2006. godine samo za kompaniju Mobi 63 u Srbiji platio 1,51 milijardi evra.