Foto: Pixabay.com

Nezadovoljstvo Kine zbog američke pomoći Tajvanu

Kina je u utorak osudila novi američki zakon o odbrani, koji predviđa izradu planova za pomoć unapređenju odbrane Tajvana, i najavila je moguće narušavanje saradnje sa Vašingtonom u drugim oblastima, piše FoNet. 

Uvrštavanje Tajvana u vojni budžet za sledeću godinu je puna potvrda hladnoratovskog razmišljanja i mešanja u unutrašnje poslove Kine, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Pekingu i ocenilo da novi američki zakon “narušava međusobno poverenje” i “šteti atmosferi” u vojnoj saradnji.

Peking polaže pravo na Tajvan i smatra ga delom svoje teritorije, a iako Vašington nema zvanične odnose da tajvanskom vladom, ima zakonsku obavezu da obezbedi sredstva neophodna za odbranu Tajvana, prenosi agencija AP.

Ministarstvo odbrane Kine je konstatovalo da je Tajvan “najvažnije i najosetljivije pitanje u odnosima Kine i SAD” i da se Peking “čvrsto protivi bilo kakvim zvaničnim razmenama i vojnim kontaktima svake zemlje sa Tajvanom”, te da bi Vašington trebalo da “izbegne narušavanje odnosa i saradnju Kine i SAD u važnim oblastima”.

Krajem jula, američki Stejt dipartment je “ohrabrio Tajvan” da poveća svoj budžet za odbranu, na nivo koji odgovara bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava. Sve ovo se dogodilo nakon što je Tajvan pozvao SAD da pruži “kontinuiranu podršku” uzimajući u obzir “rastuću vojnu pretnju Kine”.