Foto: FoNet/Kancelarija za KIM

Marko Đurić: “Sprečiti agenturno delovanje”

Nakon “hitne” sednice Saveta za nacionalnu bezbednost održane u subotu 4. avgusta, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su “službe i organi bezbednosti Srbije dobili zadatak da sprečavaju agenturno delovanje stranih država, čiji je cilj da se Srbiji vežu ruke na Kosovu”. 

On je rekao da su vojska, policija i snage bezbednosti dobile svoje zadatke “posebno za regovanje u ovakvoj vrsti agenturnog delovanja, te da su “prethodnih dana u tom delovanju bili angažovani i pojedini politički predstavnici i neki predstavnici Srpske pravoslavne crkve”

Sličnu izjavu dao je predsednik Vučić, rekavši da je proteklih dana “zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje”, zbog čega je Srbija “dovedena u situaciju da se brani od tračeva i optužbi”:

“Prethodnih dana smo imali delovanje iz raznih centara moći kako se nešto stašno kuva, kako strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju”, rekao je Vučić.

Inače, dan pre održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, prorežimski tabloidi i mediji doneli su najave o tome da će Albanci za vikend pokušati da zauzmu sever Kosova na kome živi srpsko stanovništvo.

Sam predsednik Vučić je u petak, 3. avgusta, poslao otvoreno pismo Srbima sa Kosova u kome je nagovestio da postoje mogućnosti napada na sever Kosova:

“Dragi Srbi, molim vas da u vezi sa ovim (neosnivanjem ZSO) ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili delu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas”, napisao je Vučić, dodavši da od snaga Kfora i NATO zahteva da zaštite mir “tako što će sprečiti eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu ‘Gazivode’, trafostanicu ‘Valač’ ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak”.

Takođe, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je ovim povodom izjavio da je “situacija u zemlji mirna i stabilna, ali smo zatražili povećanje pripravnosti ako ona bude bila ugrožena”.

Inače, na Kosovu još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), za šta je rok bio 4. avgust.