Vučić u Bačkoj Palanci / Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Obeležena 23. godišnjica “Oluje”

Skupovima u Bačkoj Palanci i Kninu Srbija i Hrvatska obeležile su godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, kojom je proterano oko 250.000 Srba iz Hrvatske, i kojom je Hrvatska osvojila teritorije koje su držali Srbi iz Krajine. 

U Bačkoj Palanci je na komemoraciji povodom godišnjice akcije “Oluja” predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su “4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela ‘Oluja’, nacisti 1944. provalili u skrovište Ane Frank koja je bila Jevrejka, i da to nije slučajnost”.

U oba slučaja i Ane Frank i Srba iz Krajine, kako je naveo, postojalo je ubeđenje da će neka zemlja i ljudi bez njih biti lepši i bolji:

“Hitler je hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska i njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno, razarali hrvatsko nacionalno biće”, rekao je Vučić.

Sa druge strane, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedelju u Kninu da je “Oluja” bila “veličanstvena pobeda na jedinstvenom ratištu i da je potpuni poraz agresor doživeo u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduslovi zapostizanje mira koji i danas živimo”.

Dan ranije, hrvatska predsednica penzionisanim general-pukovnicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na svečanosti u Kninu uručila je odlikovanje Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, rekavši da joj je “izuzetna čast i zadovoljstvo uručiti im odlikovanja za izraziti doprinos odbrani Hrvatske”.

Podsetimo, Gotovina i Markač su u Haškom tribunalu najpre 2011. bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog udruženog zločinačkog poduhvata, komandne odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjenih tokom akcije “Oluja”, ali su 2012. u drugostepenoj sudskoj odluci bili oslobođeni optužbi.