Duško Marković, premijer Crne Gore / Foto: FoNet/EK

Marković: “Netačni i podli navodi patrijarha Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori”

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u subotu 4. avgusta da su “netačni i podli” navodi patrijarha Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori, te da da Srpska pravoslavna crkva (SPC), posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, “u Crnoj Gori ima pre svega političke, a onda verske i duhovne interese”.  

Kako prenosi RTCG, Marković je rekao da vlada “neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore, u kojoj će morati da važe isti principi pravne države i za građanina i za sveštenika”, te da se “ne može biti van domašaja Ustava i zakona samo zato što služite crkvi ili verskoj zajednici, a pritom ne poštujete državu i njene institucije”.

Takođe, Marković je rekao da je nedavna izjava patrijarha SPC Irineja “sled zvaničnih stavova SPC i Mitropolije crnogorsko- primorske i njenih čelnika o Crnoj Gori:

“Ona polazi od teze o Crnoj Gori kao srpskoj državi u kojoj je, kako oni kažu, crkva starija od države. To onda znači da istu ne treba poštovati i doprinositi joj. Osporena je i u kontinuitetu se osporavaju sve odluke građana o budućnosti Crne Gore. Ne poštuje se ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države”, rekao je Marković.

Podsetimo, partijarh Irinej je pre dve nedelje izjavio da položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

“Ja nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost. To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takvav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo”, rekao je tada patrijarh Irinej, i uporedio položaj Srba u Crnoj Gori “sa položajem Srba u Hrvatskoj u doba endehazije (NDH)”:

“Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srbima. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori”, rekao je tada Irinej.

Sa druge strane, u nedelju 5. avgusta predstavnici Srba iz Crne Gore bili su u poseti Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću, i pritom rekli (predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević) da je “položaj Srba u Crnoj Gori institucionalno najgori u poslednjih 100 godina”, kao i da “građani koji se izjašnjavaju kao Srbi nigde ne mogu da nađu zaposlenje i da su diskriminisani po svim osnovama”

Prema saopštenju pres službe predsednika, Vučić je izjavio da će “Srbija uvek biti uz svoj narod i za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije”, te da će Srbija, koliko može, da pomogne da se ekonomski, nacionalni i kulturni položaj Srba u Crnoj Gori unapredi, poštujući
državu Crnu Goru i njene zakone.

Ivica Dačić je izjavio da “ne želimo da se mešamo u unutrašnju politiku Crne Gore, samo nas interesuju prava srpskog naroda, a obaveza Srbije je da pomaže u očuvanju srpskog nacionalnog identiteta”.