Sednica Saveta bezbednosti UN / Foto: FoNet/UN

Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red SB UN

Redovna rasprava o radu Misije UN na Kosovu nije na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u avgustu, tokom predsedavanja Velike Britanije.

Nakon zatvorenih konsultacija SB UN, u sinoć objavljenom programu rada nema sednice o Kosovu. Inače, SB do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), a poslednja takva sednica održana je 14. maja. Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost. Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić reagovao je na ovakvu odluku ocenom da je u pitanju veliki presedan, za koji nema opravdanih razloga, i da niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende SB UN. On je sinoć u izjavi Tanjugu rekao da “ako to ne želi Velika Britanija, staviće je na dnevni red zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova”.

A u izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom EU nije bilo bitnijeg napretka. “Primećujem, sa rastućom zabrinutošću, da ubistvo Olivera Ivanovića i posle šest meseci nije rešeno. Pozivam vlasti na Kosovu da inteziviraju istragu i iskoriste sve dostupne kanale koji bi im u tome mogli pomoći”, naveo je Gutereš u izveštaju koji je preneo RTS.  Kako je ocenio, ukupno stanje na Kosovu u prethodna tri meseca bilo je stabilno, podsećajući da poslanici Srpske liste još od kraja marta, odnosno hapšenja šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića ne učestvuju u radu parlamenta i vlade. Gutereš je, takođe, naveo i da su kosovski predsednik Hašim Tači i kabinet premijera Ramuša Haradinaja osudili seriju etnički motivisanih incidenata na koje se Srpska lista žalila u junu. “Moj specijalni predstavnik Zahir Tanin je 6. juna pozdravio te izjave navodeći da u demokratskom društvu nema mesta zastrašivanju”, naveo je Gutereš.