Hašim Tači / Foto: FoNet/Twiter Maja Kocijančić

Tači: Neprihvatljiva razmena, ali Preševska dolina da bude deo Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je juče da je neprihvatljiva razmena teritorija između Srbije i Kosova, ali da bi Preševska dolina trebalo da postane deo Kosova.

On je u intervjuu za Asošiejted pres odbacio ideju podele Kosova po etničkim linijama, ali i naglasio da je otvoren za razmatranje “korekcije” granica u pregovorima pod pokroviteljstvom EU. AP navodi da su srpske vlasti kao moguće rešenje predložile razmenu teritorija prema etničkom sastavu, sever Kosova za Preševsku dolinu, ali da je Tači rekao da je takva podela “neprihvatljiva”. Naglasio je da neće biti “podele, već korekcije granica”, s mogućim uključivanjem Preševske doline u Kosovo, ali nije objasnio da li bi to bila zamena za severni deo Kosovske Mitrovice. Kazao je i da je uveren da će pregovori sa Srbijom, koje vodi EU, a SAD pažljivo prate, uskoro doneti bilateralno priznavanje. “Ako se postignu korekcija granice Kosovo-Srbija i konačni sporazum o uzajamnom priznanju, ako je takav sporazum bilateralan i uravnotežen, što znači da obe strane dobijaju, onda niko ne bi trebalo da bude protiv toga”, rekao je Tači.

A predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa ocenio je juče da je priključenje Preševske doline Kosovu “najbolje rešenje” za trajnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. On je agenciji „Beta“ kazao da će to sigurno biti jedan od predloga koji će se krajem avgusta ili početkom septembra naći na radnom stolu tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. “Normalno je da smo tražili pripajanje Kosovu, ali ne govori se o razmeni teritorija nego o novoj demarkaciji granice tokom koje će Kosovo i Srbija kroz novi sporazum koji će biti trajan, na najbolji način rešiti svoje probleme i krenuti dalje putem evropskih integracija. Kada dve susedne države govore o demarkaciji granica normalno je da i jedna i druga država vode računa o svojim manjinama”, kazao je Mustafa.  Navodeći da Albanci sa juga Srbije “već 20 godina čekaju da se reše njihova elementarna prava, ali da se to nije desilo”, Mustafa je istakao da zahtev za pripajanje Preševske doline Kosovu “ima legitimitet od referenduma koji je u Preševu, Bujanovcu i Medveđi održan 1. i 2. marta 1992. godine, a na kome su se Albanci listom izjasnili za pripajanje Kosovu”.