Sastanak u Kosovskoj Mitrovici, mart 2018 / Foto: Print screen N1

Upravljački tim: Nacrt statuta ZSO biće završen do 4. avgusta

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) saopštio je juče da će nacrt statuta ZSO biti završen do 4. avgusta, što je rok koji je postavila Evropska unija.

Članovi Upravljačkog tima su tokom razgovora sa šefom Misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom naveli da su se pri izradi tog teksta striktno pridržavali odredbi Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Plana implementacije tog sporazuma, Delokruga rada Upravljačkog tima, Opštih principa o uspostavljanju ZSO i Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.  “Upravljački tim je spreman da u svakom trenutku nakon 4. avgusta, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou, kako je predviđeno ranijim dogovorima Beograda i Prištine”, navodi se u saopštenju. Prethodno, premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da krajnji rok za izradu nacrta statuta ZSO nije 4. avgust, već će tada ili 5. avgusta biti predstavljeni prvi rezultati upravljačkog tima. Haradinaj je istakao da će proces biti nastavljen nakon što nacrt bude predstavljen javnosti, kada će vlada i svi ostali dati primedbe i sugestije. “Na kraju moramo biti sigurni da je sve u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, kako je i dogovoreno”, poručio je Haradinaj.

EU je 5. aprila, nakon što je Priština ponovo aktivirala upravljački tim, Kosovu dala rok od četiri meseca da izradi nacrt Statuta ZSO. Iz Brisela je tada saopšteno da je to za Prištinu “vrhunski prioritet” i da mora da radi u skladu sa “zaključenim dogovorom” o uspostavljanju ZSO. Podsetimo, predstavnici Srba sa Kosova krajem marta doneli su odluku da će “ako Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine same početi sa njenim formiranjem”. Ali, nakon tri nedelje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstavnici Srba na Kosovu neće samostalno formirati ZSO 20. aprila, već će sačekati da prođu četiri meseca kako je Priština najavila. Vučić je tada naglasio  da je čvrsto uveren da Priština neće formirati ZSO u tom periodu. “Znam Albance i njihove mentore, i više te laži ne prolaze. Oni su morali da promene svoj pravni poredak i propise da bi ih prilagodili ZSO, ali ništa nisu uradili”, kazao je Vučić. Inače, Vučić je ranije izjavio da u Briselskom sporazumu ne piše da će ZSO biti formirana na osnovu kosovskih zakona i da je iznenađen izjavom portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da će se to desiti upravo na taj način.