Incident u Beški / Foto: Print screen N1

Inicijativa: Cinična presuda protiv aktivista zbog tribine u Beški

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je juče da je cinična i sramotna presuda Prekršajnog suda u Rumi, kojom je osam aktivista i aktivistikinja te organizacije osuđeno na novčane kazne zbog narušavanja javnog reda i mira tokom tribine u Beški 17. januara prošle godine, na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin.

U saopštenju se navodi da su aktivisti Inicijative osuđeni zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane kazne od po 50.000 dinara, jer su na tribini razvukli transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izrazili protest duvanjem u pištaljke. Inicijativa je podsetila da su njihovi aktivisti i aktivistkinje posle razvijanja transparenta batinama izbačeni iz sale, da je dvoje povređeno tom prilikom i da su se napadi nastavili i ispred Doma kulture, gde je demoliran jedan automobil, a da je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu povređenih aktivista i odbilo da vodi postupak za prebijanje. Najavili su ulaganje žalbe na presudu Prekršajnog suda, kao i nastavak borbe protiv ratnih zločina u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije. “Inicijativa ne pristaje na društvo u kom se remećenjem javnog reda i mira naziva mirni protest protiv ratnog zločinca. Protagonisti politike koja je vodila ratove i činila zločine i danas pokušavaju da oblikuju javno mnjenje u Srbiji i za to imaju podršku brojnih institucija u Srbiji, izvršne, zakonodavne i sudske vlasti”, navodi se u saopštenju. Dodali su da vrhunac cinizma predstavlja prekršaj za koji su aktivisti osuđeni: “ko nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovinu ili vređa moral građana”. “Sramotno je da oni koji podsećaju i stide se ratnih zločina budu osuđeni za vređanje javnog morala građana, a ratni zločinci budu zaštićeni od strane sudova, ali i od strane političkih elita, učestvuju u predizbornim kampanjama, predaju na Vojnoj akademiji i sede u rukovodstvima političkih stranaka. Nakon incidenta u Beški, predstavnici vlasti su redom stali u zaštitu Šljivančanina i osudili protest Inicijative. SNS nas je nazvala fašistima, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić je decidno izjavio da smo prekršili Zakon o javnom redu i miru, što je Prekršajni sud sada samo potvrdio”, piše u saopštenju.

Inicijativa je poručila da je od same presude i prekršajne odgovornosti aktivista mnogo važnija javna osuda ratnih zločinaca i politike koju su sprovodili, kao preduslov da se sa politikom devedesetih konačno raskrsti i počne da gradi mir u regionu.