Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tramp traži prekid istrage o ruskom mešanju u izbore

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da ministar pravde treba da obustavi istragu specijalnog tužioca Roberta Mulera o navodnom ruskom mešanju u izbore 2016. godine.

Tramp je objavio niz tvitova drugog dana suđenja za utaju poreza i bankarsku prevaru Polu Manafortu, nekadašnjem šefu Trampove kampanje. Kako je naveo američki predsednik, ministar pravde Džef Sešns “treba odmah da obustavi namešteni lov na veštice, pre nego što nanese još više štete SAD”. Sešns se prošle godine izuzeo od nagledanja Mulerove istrage, i tu dužnost je preuzeo njegov zamenik Rod Rozenštajn. Tramp je u tvitu naveo da je Muler u sukobu interesa, a da je njegovih “17 besnih demokrata sramota za SAD”. Inače, Tramp pokušava da se distancira od Manaforta, koji je vodio kampanju u vreme borbe za republikansku nominaciju, i navodi da je Manafort za njega “radio veoma kratko vreme”. A Manafort je bio šef kampanje tokom pet meseci 2016. godine.

Iz Bele kuće je u međuvremenu saopšteno da Tramp nije naredio Sešnsu da okonča istragu ruskih aktivnosti. “Nije reč o naređenju, već o predsednikovom mišljenju”, rekla je na konferenciji za novinare portparolka Sara Sanders i demantovala optužbe da Tramp ometa sprovođenje pravde.