Veselin Milić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Smene na čelu beogradske policije, Žandarmerije i Komunalne policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da su dosadašnji komandant Žandarmerije Goran Dragović i načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić raspoređeni na nove dužnosti u MUP-u.

Dragović će ubuduće biti policijski oficir za vezu u Ambasadi Srbije u Sarajevu, dok će Milić obavljati funkciju pomoćnika direktora policije, “sa težišnim zadacima u borbi protiv organizovanog kriminala i rešavanja najtežih krivičnih dela”. Kako je saopšteno, na predlog direktora policije uskoro će biti imenovan novi komandant Žandarmerije, dok će vršilac dužnosti načelnika Policijske uprave za grad Beograd biti Milan Stanić, dosadašnji pomoćnik načelnika beogradske policije.

Inače, kako saznaje N1, prošle nedelje smenjen je načelnik Komunalne policije u Beogradu Nikola Ristić, a prema saznanjima ove televizije, na njegovo mesto postavljen je Ivan Divac iz redova Ministarstva unutrašnjih poslova. Podsetimo, početkom 2016. tadašnji zaštitnik građana Saša Janković dao je javnu preporuku za razrešenje načelnika Komunalne policije Nikole Ristića, nakon što je utvrđeno da su komunalci pretili novinarskoj ekipi Istinomera, nezakonito upotrebili fizičku silu protiv snimatelja, a ekipi KRIK-a oduzeli opremu i obrisali snimke. Naime, Komunalna policija je 25. septembra 2015. na Savskom šetalištu, u blizini restorana “Savanova“, ekipi Istinomera zabranila snimanje i napisala prekršajne prijave, uz obrazloženje da se nalazi na gradilištu. Zaštitnik građana je utvrdio da su pripadnici Komunalne policije tom prilikom za svega 14 minuta načinili čak 30 nezakonitosti i nepravilnosti. Drugi incident dogodio se 21. oktobra te godine, kada su beogradski komunalci novinarima KRIK-a oduzeli opremu i obrisali snimke. U tom slučaju, na licu mesta bio je i sam Ristić, koji je protivno zakonu sprečio novinarku da snimi incident.