Sednica Biroa, novembar 2017 / Foto: FoNet/Vlada Srbije

“Građani će brzo videti rezultate obračuna sa organizovanim kriminalom”

Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti konstatovao je na juče održanoj sednici povodom stanja sa organizovanim kriminalom u Srbiji i ubistvom advokata Dragoslava Miše Ognjanovića da su svi državni organi angažovani na rasvetljavanju ubistva.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice Biroa, učesnici sastanka saglasili su se da će u narednom periodu preduzeti dodatne napore i sve mere da bi se u najkraćem roku došlo do otkrivanja izvršilaca ubistva Ognjanovića. “Zaključeno je da će se država svim raspoloživim sredstvima obračunati sa organizovanim kriminalom i da će građani Srbije vrlo brzo videti rezultate tih aktivnosti”, navodi se u saopštenju. Pored članova Biroa, sednici su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka pravde Nela Kuburović, Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić.

Podsetimo, predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Vladimir Gajić izjavio je da, nakon ubistva njihovog kolege, AKB traži ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića. Ipak, Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije, smatra da to nije rešenje. “Ne vidim ni jedan razlog kako bi to doprinelo. Upravo obrnuto, to bi doprinelo stopiranju celog postupka, i mi bismo se bavili u ovom trenutku sasvim preifernim stvarima”, kazao je Gostiljac. A u Komitetu pravnika za ljudska prava (Jukom) veruju da utvrđivanje eventualne odgovornosti u MUP-u i BIA nije periferna stvar. Smatraju da bi trebalo istražiti da li imaju osnova medijski navodi o postojanju takozvane liste za odstrel i da li je za nju znao ministar policije. “Ukoliko je bio upoznat sa postojanjem takozvane liste za odstrel, nakon što se ta odgovornost ispita i utvrdi da je zaista postojala veza njega ili bilo koga u Ministarstvu, to jeste razlog za smenu”, kazala je Kristina Todorović iz “Jukoma” za N1. Advokati, koji su posle ubistva kolege Ognjanovića obustavili rad, juče su protestovali ispred zgrade Višeg suda u Beogradu, tražeći konkretne rezultate istrage. Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa predsednikom i potpredsednikom Advokatske komore Srbije Viktorom Gostiljcem i Jasminom Milutinović, kao i sa predsednikom Advokatske komore Beograda Jugoslavom Tintorom. Kako je saopšteno, saglasili su se da se formira Stalno telo koje će pratiti sve slučajeve napada na advokate i raditi na unapređenju krivično pravne zaštite advokata.