Savet bezbednosti UN / Foto: FoNet/TV FoNet

Forin ofis: Plan rada SB UN za avgust biće objavljen danas

Plan rada Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za avgust, tokom britanskog predsedavanja, još nije utvrđen i biće objavljen danas, rečeno je “Beti” u ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije.

Na pitanje da li su tačni medijski navodi da London ne želi da uvrsti raspravu o Kosovu u dnevni red SB, “Beti” je u Forin ofisu odgovoreno da će plan rada tog tela biti objavljen na sajtu UN između 17.30 i 18.30 časova i da je to sve što u ovom trenutku mogu da kažu. Inače, “Večernje novosti” objavile su juče da Velika Britanija ne želi da stavi raspravu o Kosovu na dnevni red Saveta bezbednosti, jer smatra da za tim nema potrebe pošto je stanje na Kosovu dobro. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je to očekivano i da Veliku Britaniju “očigledno ne interesuje srpski stav”, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila da je ta odluka Londona neozbiljna i politički nekorektna. Kazala je da je to neozbiljno, posebno od zemlje koja je, i pored toga što izlazi iz EU insistirala da ostane vezana za rešavanje problema i regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu i da bude domaćin samita u okviru Berlinskog procesa, a da sa druge strane smatra da stanje na Kosovu i Metohiji nije dovoljno relevantno pitanje da bude uključeno u dnevni red.

Sednica Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu poslednji put održana je 14. maja, a sednice posvećene Kosovu do sada su održavane na tri meseca.