Foto: FoNet/Xinhua

Tramp: Blokiraću rad vlade ako me demokrate ne podrže

Predsednik  SAD Donald Tramp poručio je u nedelju da će “razmotriti blokiranje rada vlade” ukoliko demokrate odbiju da glasaju za zakone o prijemu migranata, uključujući i izgradnju zida na granici prema Meksiku. “Biću voljan da ‘ugasim vladu’ ako nam demokrate ne daju  glasove za obezbeđenje sigurnosti granica, a to uključuje i zid. Moramo se rešiti lutrije i konačno preći na imigracioni sistem koji je zasnovan na zaslugama. Potrebno je da u našu zemlju dođu sjajni ljudi”, napisao je Tramp na Tviteru

Predlog zakona o imigraciji koji zagovaraju republikanci prošle sedmice nije prošao u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Tramp traži da se odobre sredstava za izgranju zida, što je bilo jedno od njegovih najvećih obećanja iz predizborne kampanje. Zid bi koštao oko 25 milijardi dolara, ali je Kongres do sada odobrio samo miliardu i po za obezbeđenje granice.

Inače, “gašenje vlade” nije neuobičajena stvar, a dešavalo se i tokom mandata prethodnih američkih predsednika – Glas Amerike podseća da je američka federalna vlada od 1976. bila “ugašena” 18 puta, a da se to poslednji put dogodilo 2013. godine.

Do gašenja vlade u SAD dolazi kada predsednik odbije da potpiše zakone o raspoređivanju sredstava iz budžeta na državna ministarstva, agencije i programe. Posledica toga je da prestaje finansiranje operacija federalne vlade, prestaje rad pojedinih manje važnih aktivnosti i smanjenje drugih, što uključuje i prinudne odmore za neke vladine službenike, prenosi Blic.