Artur Greg Salcberger / Foto: Michel Temer, Flickr

Salcberger: “Trampove reči vode ka nasilju”

Izdavač Njujork tajmsa Artur Greg Salcberger objavio je u nedelju detalje svog razgovora sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, koga je upozorio da su njegove izjave o medijima “krajnje štetne i opasne”, prenosi FoNet. 

Salcberger i Tramp su razgovarali u Beloj kući 20. jula i dogovorili su se da to ostane privatni sastanak, ali je
američki predsednik to prekršio, jer je u nedelju na Tviteru napisao da je “imao veoma dobar i zanimljiv sastanak” sa Salcbergerom, s kojim je razgovarao o “lažnim vestima koje objavljuju mediji” i kako su
se one postepeno pretvorile u frazu ‘neprijatelj naroda’.

Posle toga je reagovao Salcberger, rekavši da je očigledno da dogovor više ne važi i da zbog toga želi da izese detalje razgovora.

“Otvoreno sam rekao predsedniku da njegove reči protiv medija ne samo da prave podele, već sve više postaju opasne. Zamolio sam ga da razmisli o svojim učestalim napadima na novinare, koje smatram opasnim i štetnim”, naveo je Salcberger u saopštenju, koje prenosi Politiko.

“Takođe sam mu kazao da mislim da je fraza ‘lažna vest’ neistinita i štetna, ali da me mnogo više brine
njegovo etiketirane novinara kao neprijatelja naroda”, napisao je Salcberger i dodao da je upozorio Trampa da “njegov zapaljivi govor doprinosi porastu pretnji novinarima, što će rezultirati nasiljem”.

“Više puta sam mu ponovio da je posebno opasno da do toga dođe u državama u kojima režimi njegovu retoriku koriste kao opravdanje za progon novinara”, rekao je Salzberger. “Upozorio sam ga da time što radi
ugrožava živote, podriva demokratske ideala naše nacije i dovodi u pitanje jedan od naših najvećih izvoznih proizvoda – slobodu govora i štampe.”