Boško Obradović / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

I Dveri u Savezu za Srbiju

Srpski pokret Dveri odlučio je da stupi među osnivače budućeg Saveza za Srbiju, saopšteno posle sednice Glavnog odbora koja je u subotu održana u Čačku. 

“Ocenili smo da će prioritet stvaranje jedinstvene opozicione kolone jer je to jedini način da se izborimo za
smenu ove nakaradne vlasti”, saopštio je predsednik Dveri Boško Obradović i dodao da će Dveri zadržati i svoju autonomiju u delovanju i da neće odstupiti od svog identiteta .

On je rekao da su u programsku platformu budućeg Saveza za Srbiju ušle mnoge važne tačke iz programa Dveri, što je bila motivacija za ulazak u Savez: veoma jasan stav o Kosovu i Metohiji, da se mora poštovati Ustav Srbije i Rezolucija 12 44 SB UN, protivljenje referendumu o Kosovu, potpisivanju bilo kakvog dokumenta koji bi išao na ruku nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN.

“Za Dveri je prihvatljiv i način rukovođenja i odlučivanja unutar Saveza, u kome nema lidera i preglasavača, već se sve odluke donose konsenzusom, kao i ideja prelazne Vlade, oročene na godinu dana, koja će osloboditi medije i obezbediti normalne izborne uslove”, rekao je Obradović.

Inače, u sporazumu kojim će biti osnovan Savez za Srbiju, postojaće uvodni deo u kome će biti precizirana prelazna nestranačka vlada stručnjaka, a bilo je planirano da se u izradu statuta i registraciju udruženja građana, čiji će osnivači biti lideri organizacija koje pristupaju, krene posle pomenute sednice Glavnog odbora Dveri.

List “Nedeljnik” objavio je 30 tačaka programa, među kojima su stvaranje uslova za fer i poštene izbore, bez kupovine glasova, zabrana unošenja mobilnih telefona na svim biračkim mestima, kao i protivljenje referendumu za Kosovo. Traži se i donošenje novog zakona o radu, ukidanje nepravednog sistema javnih izvršitelja, uvođenje specijalnog tužioca za visoku korupciju po rumunskom modelu i lustracija svih koji su zloupotrebili javne funkcije i državne resurse.

Među 30 tačaka su i hitno donošenje zakona o poreklu imovine, koji će se primenjivati na sve javne funkcionere od 1990. godine do danas, vraćanje protivustavno otetih penzija građanima na stečeni nivo, uz nadoknadu svih prethodnih umanjenja. Neke od tačaka programa su partnerstvo države i domaće poljoprivrede, jednako plaćanje žena i muškaraca za isti posao, kao i zaštita od daljeg zagađivanja medijskog prostora rijaliti programima.

Savez zasad čine Demokratska stranka, Narodna stranka, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret i Sindikat Sloga i Dveri, , dok se još uvek čeka odluka Demokratska stranka Srbije, koja može da se priključi kasnije. Lider od koga je i krenula inicijativa za stvaranje opozicionog bloka jeste Dragan Đilas.