Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Dačić: Promenio se pristup SAD prema našem regionu

U intervjuu za RTS, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da mu je novi savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton rekao da se “situacija značajno promenila posle dolaska nove administracije”. 

“Svih ovih decenija unazad spoljna politika SAD zasnivala se na autopilotu, ona se nije menjala. Prvi put posle dolaska Trampa, a naročito posle postavljenja Vesa Mičela zaduženog za naš region, njihov pristup je da žele da saslušaju, da imaju, kako oni kažu, kreativan pristup, ne zasnovan na autopilotu, nego pristup koji podržava da se dođe do kompromisnog rešenja, to je veoma značajno jer otvara put dijalogu i to je jasna poruka i Prištini”, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da će dijalog da se nastavi pod pokroviteljstvom EU, a da SAD i Rusija “apsolutno podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu i spremni su da prihvate rešenje koje se postiže dogovorom”.

Na pitanje o etniččkom razgraničenju na Kosovu Dačić je rekao da “sama ta činjeica da je otvoren dijalog otvara mogućnost da svako predloži neko kreativno rešenje – to može da bude jedno od rešenja, ali ne znači da je jedino”

Nešto slično – da se promenila američka politika prema Srbiji i Kosovu – Dačić je izjavio i dan ranije, na sastanku sa ambasadorom SAD u Srbiji Kajlom Skotom.

Dačić je tom prilikom izjavio da će američka podrška dijalogu s Prištinom pomoći da se dođe do rešenja, i ocenio da neće biti proširenja formata pregovora.

A ambasador SAD Kajl Skot je na pitanje o najavama da su SAD spremne na “novo kreativno rešenje za Kosovo”, izjavio da “tako nešto nikada nije rekao, ali možda neko drugi jeste”.

“SAD će pozitivno razmatrati bilo koji dogovor dve strane, zbog čega su veoma važni pregovori koji se vode pod okriljem Evropske unije”, rekao je Skot, i dodao da je važno “da lice u lice, srpski lider, kosovski lider dođu do nekakvog rešenja koje je trajno, stabilno i u stvari organizuje ceo region za lepšu budućnost, jer otvorena pitanja komplikuju celu situaciju”.