Foto: Pixabay.com

Jednonedeljni štrajk advokata zbog ubistva Ognjanovića

Advokatska komora Srbije (AKS) i Advokatska komora Beograda (AKB) koju predvodi Jugoslav Tintor saopštile su da će povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića od ponedeljka 30. jula stupiti u jednonedeljni štrajk, a od državnih organa zatražena je hitna istraga. 

Advokatske komore Srbije i Beograda “najenergičnije zahtevaju od svih nadležnih državnih organa da momenatalno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, jer je od suštinske važnosti u ovakvim slučajevima odgovarajuća reakcija tužilaštva i policije u prvih nekoliko dana”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu AKS.

Komore najavljuju da će “upotrebiti sve svoje resurse i izvršiti najveći pritisak na nadležne državne organe kako bi počinioci ovog zločina bili pronađeni u najkraćem roku”, kao i da će raspisati novčanu nagradu “onome ko nadležnom tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju koja će dovesti do podizanja optužnice protiv izvršioca i naručioca ovog ubistva”.

Predstavnici advokature najavili su i da će “bez odlaganja zatražiti hitne sastanke sa ministrom unutrašnjih poslova i ministrom pravde kako bi se sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim”, koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature “u cilju brzog pronalaženja počinilaca čime bi se
poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno”, navodi se u saopštenju AKS i AKB.

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je u subotu, dok je njegov sin u pucnjavi ranjen, preneo je N1 i podsetio da je Ognjanović bio u pravnom timu Luke Bojovića, jedan od branilaca Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, kao i branilac Đorđa Prelića, jednog od optuženih u slučaju ubistva Brisa Tatona.

Prema pisanju N1, Ognjanović hodao je ka zgradi u kojoj stanuje na Novom Beogradu i u tom momentu ubica u crnom i sa kačketom na glavi ispalio je više od pet metaka u njega, a pritom je u ruku ranjen i Ognjanovićev 26-godišnji sin.

Iako je policija za nekoliko minuta opkolila čitav kraj, a širom prestonice započela akciju pretresanja vozila, autobusa, pa i sumnjivih pešaka, ubica nije pronađen.

Aleksandar Vučić je u nedelju rekao da mu je ministar Nebojša Stefanović u vezi sa ubistvom advokata Ognjanovića rekao da “imamo više tragova nego u slučaju ubistva kuma gospodina Bojovića”, te da “ne može da kaže da je ubistvo rešeno, ali imamo nekakvih tragova”. U isto vreme je Vučić izjavio da je bezbednosna situacija u Srbiji “stabilna i mnogo bolja nego pre nekoliko godina”, ali da ga “brine rat dva klana na ulicama Beograda oko tržišta narkotika”.

Ubistvo advokata Ognjanovića dogodilo se samo nekoliko sati nakon što je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović medijima govorio o smanjenju stope kriminaliteta.