Sebastijan Sosa / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Sebastijan Sosa (MMF): Srbija da poveća investicije i smanji poreze

Šef kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je da MMF smatra da ne bi smelo da dođe do povećanja dela za penzije u BDP-u, ali da će biti prostora za povećanje i za penzije i za plate u javnom sektoru, “sada kada je fiskalna situacija stabilnija”, prenosi RTS

Sosa je rekao da “treba da se obezbedi prostor za povećanje javnih investicija i smanjenje poreskih nameta”, jer će povećanje javnih investicija uticati na rast, ali da je potreban “okvir za upravljanje javnim investicijama”. Osim povećavanja investicija i produktivnosti, Sosa je rekao da je potrebno i povećanje i zapošljavanja u privatnom sektoru.

Šef kancelarije MMF-a u Srbiji je izjavio da se raspisivanje tendera za privatizaciju PKB-a može očekivati u avgustu, da Vlada Srbije misli da je dobro vreme da se privatizuje MSK, te da MMF podržava privatizaciju Komercijalne banke i da je plan da se privatizuju “možda još neke manje banke”.

”Vlada Srbije rešava probleme javnih preduzeća ili kroz privatizaciju ili kroz stečaj, a da će rešavanje tog pitanja omogućiti oslobađanje resursa koji su se davali gubitašima, a koji mogu da se iskoriste za povećanje javnih investicija”, rekao je Sosa.

On je rekao da još nije bilo reči o brojkama u vezi sa povećanjem plata i penzija, te da će se to raditi u pripremi budžeta za 2019. godinu, ali da povećanje “neće biti malo”.

Podsetimo, izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda pre nekoliko dana odobrio je Srbiji novi, dvoipogodišnji program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, koji je savetodavnog karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava (tzv. “čuvarkuća”).

Kako je saopštio MMF, ovaj program se nastavlja na aranžmanu iz predostrožnosti koji je okončan u februaru 2018. i cilj mu je održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i unapređenje ambiciozne agende za strukturalne i institucionalne reforme, kako bi se podstakao brz i inkluzivan rast, stvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnog standarda.