Požar u Atini / Foto: RT Screenshot

Najmanje 74 žrtve u požarima u Grčkoj

U požarima koji su zahvatili okolinu Atine poginulo je najmanje 74 ljudi, a 186 osoba je povređeno, od toga 22 dece. Portparolka vatrogasaca Stavrula Maliri izjavila je da ovaj broj nije konačan, te da vatrogasci nastavljaju potrage za mogućim žrtvama u priobalnim delovima istočne obale Atike, koja je u ponedeljak uveče bila zahvaćena plamenom. 

Grčki premijer Aleksis Cipras proglasio je trodnevnu žalost zbog pogibije desetina ljudi:

“Danas je Grčka u žalosti, a u znak sećanja na one koje smo izgubili proglašavamo trodnevnu žalost. Ali ne smemo dozvoliti da nas žaljenje savlada, jer sada je vreme za borbu, hrabrost i iznad svega solidarnost”, rekao je Cipras, a prenosi agencija AP.

Strahuje se da će se broj mrtvih povećati tokom pretrage koju sprovode spasilačke ekipe i obalska straža. Mnogi ljudi su pobegli na plaže, a neki se i otisnuli na more ili pokušali da se plivanjem spasu od gustog dima. Samo s plaža je od sinoć evakuisano više od 700 ljudi, prenosi Beta.

Većina žrtava u Grčkoj stradala je zarobljena u vatri posebno oko mesta Mati, rekao je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos i dodao da će Španija uputiti avione, a Kipar ekipu od 60 vatrogasaca. Grčka je aktivirala evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć od evropskih partnera.

A Vrhovni sud Grčke pokrenuo je juče istragu požara, dok su, po prvoj analizi aktivnih i ranijih zvaničnika Vatrogasne službe Grčke, razmerama požara doprineli “odsustvo plana za vanredne situacije” i “iznenađenje državnog mehanizma”, iako je sezona visokog rizika od požara upravo počela.

Povodom glasina i tvrdnji da su jučerašnji požari bili “planirana organizovana paljevina”, oficiri Vatrogasne službe rekli su da usred letnje sezone požara nije neuobičajeno da ih bude čak i deset dnevno samo na Atiki, kao i da postoje dokazi da je požar u Kineti izbio usled varničenja jednog od transformatora elektrodistribucije.