Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova / Foto: FoNet/EULEX

“Unutrašnji dijalog” i na Kosovu

Predsednik Skupštine Kosova i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je za ponedeljak sazvao sastanak lidera političkih parlamentarnih stranaka na Kosovu, na kojem treba da se postigne saglasnost o nacionalnom konsenzusu za finalni deo dijaloga Beograda i Prištine, javljaju prištinski mediji, a prenosi N1

Kako piše N1, portal gazetaexpress.com objavio je delove poziva u kome se ističe “da je cilj sastanka da se postigne konsenzus o dijalogu i istovremeno obezbedi sveobuhvatnost parlamentarnih političkih stranaka u njemu”.

“Dijalog Kosova i Srbije, kojem posreduje Evropska unija i koji je podržan od strane SAD, ima za cilj normalizaciju odnosa između dve zemlje i međusobno priznanje, kao i da obezbedi sedište Kosova u organizaciji Ujedinjenih nacija”, kaže se u pozivu.

Sastanak će biti zatvoren za medije i trebalo bi da počne u 10 časova u zgradi Skupštine Kosova, međutim, prema pisanju gazetaexpress.com, veći deo kosovske opozicije neće se odazvati ovom pozivu.

A zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj ocenio je da oko velikih tema za Kosovo, kao što je dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ne treba da bude podele vlasti i opozicije. Ljimaj je za prištinsku agenciju Kosovapress.com kazao da su i vlast i opozicija na Kosovu spremni i zainteresovani da se što pre okonča dijalog sa Srbijom, koji, kako je naveo, “treba da završi priznanjem Kosova”.

“Do septembra imamo dovoljno vremena da formiramo pregovaračku ekipu koja će izražavati najširi konsenzus političkih stranaka i započeti dijalog koji će se završiti pravno obavezujućim sporazumom za obe strane”, kazao je Ljimaj.

Kako je u subotu najavila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, sledeći sastanak između predsednika Kosova i Srbije Hašima Tačija i Aleksandra Vučića biće održan početkom septembra.

To će biti treći susret predsednika Kosova i Srbije u finalnom delu dijaloga koji treba da se okonča pravno obavezujućim sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje, a međunarodni predstavnici uključeni u proces dijaloga su zatražili intenziviranje dijaloga do postizanja konačnog rešenja i njegovo okončanje do proleća sledeće godine, piše Beta.

Podsetimo, nakon sastanka Vučića i Tačija 18. jula u Briselu, akteri nisu dali izjave o čemu se konkretno pregovaralo, u kojoj fazi su pregovori, kao ni do kojih zaključaka su došli. Vučić je tada izjavio da “nismo blizu kompromisnog rešenja”.